Prezentacija plesnog projekta „Beskrajni počeci“ u našem Novosadskom dečijem kulturnom centru

Prezentacija plesnog projekta „Beskrajni počeci“ u našem Novosadskom dečijem kulturnom centru

Pozivamo vas na prezentaciju projekta savremenog plesa za decu i mlade „Beskrajni počeci“, koja će se održati u utorak, 14. juna, 2022.godine  sa početkom u 20.00 časova  u Novosadskom dečijem kulturnom centru, Radnička 20, prvi sprat.
Projekat „Beskrajni počeci“ je kroz niz plesnih radionica upoznao grupu dece sa savremenim plesom i istraživanjem pokreta kao medijima za sopstveno izražavanje, a sa ciljem da osnaži učesnike za aktivan odnos prema umetnosti, umetničkom procesu i izvođenju.
Tokom procesa, koji je trajao nekoliko meseci, stvarali smo niz plesnih materijala koje smo potom analizirali, dekonstruisali, koristili u novim kontekstima i uklapali u veće celine. Težili smo interdisciplinarnom pristupu – koristeći principe i metode koji postoje u plesnom i dramskom procesu i istraživanju, ali i one koji dolaze iz drugih oblasti i umetnosti. Naslov „Beskrajni počeci“ dolazi iz potrebe za stalni kretanjem, stalnim promenama koje su, u ovom slučaju, zajedničke odrastanju i plesu.
Učešće, kreativni predlozi i izvođenje: Andrej Zvjer, Elena Bojović, Isidora Zvijer, Lana Lazić, Martina Panić, Simona Malbaša, Tara Štrbac, Teodora Prodanić
Autorski tim projekta čine :Jovana Rakić, autor projekta i prezentacije, plesni pedagog i Mia Inić, plesni pedagog, asistent u osmišljavanju i realizaciji prezentacije

Beskrajni počeci

„Kada si spremna staješ negde sasvim napred, ne baš na sredinu i uvek malo levo ili malo desno. Nameštaš stopala, osetiš kako bosa u potpunosti dodiruju pod. Savijaš kolena, blago stežeš stomak i povlačiš lopatice na dole.
Gledam ispred sebe.
Gledaš… daleko
Tvoj pogled, na svom putu prodire kroz prepreke na koje nailazi, gledaš toliko daleko da možeš da vidiš sebe kako stojiš ovde.
Sada.
Gledam i čekam trenutak početka. Udišem svoju spremnost i sa njom sve mirise koje je sačuvalo ovo mesto. Mirise prisustva svih onih koji su tu pored mene sada i onih sa kojima sam stajala ovde ranije. Spremnost mog vrata, kičme, karlice, butnih mišića, mojih stopala.
Tvojih šaka, laktova, očiju.
Spremnost mojih stopala da naprave korak. Spremnost prostora iza grudne kosti i između mojih rebara.
Tako izgleda početak sna. Tako izgleda početak sna koji nema kraj.
Tako izgleda početak sna koji nema kraj već bezbrojne početke.
Moj san.“

Jovana Rakić, autor projekta i prezentacije, plesni pedagog

 

 

Website designed by: Mindmedias Studio