Презентација плесног пројекта „Бескрајни почеци“ у нашем Новосадском дечијем културном центру

Презентација плесног пројекта „Бескрајни почеци“ у нашем Новосадском дечијем културном центру

Позивамо вас на презентацију пројекта савременог плеса за децу и младе „Бескрајни почеци“, која ће се одржати у уторак, 14. јуна, 2022.године  са почетком у 20.00 часова  у Новосадском дечијем културном центру, Радничка 20, први спрат.
Пројекат „Бескрајни почеци“ је кроз низ плесних радионица упознао групу деце са савременим плесом и истраживањем покрета као медијима за сопствено изражавање, а са циљем да оснажи учеснике за активан однос према уметности, уметничком процесу и извођењу.
Током процеса, који је трајао неколико месеци, стварали смо низ плесних материјала које смо потом анализирали, деконструисали, користили у новим контекстима и уклапали у веће целине. Тежили смо интердисциплинарном приступу – користећи принципе и методе који постоје у плесном и драмском процесу и истраживању, али и оне који долазе из других области и уметности. Наслов „Бескрајни почеци“ долази из потребе за стални кретањем, сталним променама које су, у овом случају, заједничке одрастању и плесу.
Учешће, креативни предлози и извођење: Андреј Звјер, Елена Бојовић, Исидора Звијер, Лана Лазић, Мартина Панић, Симона Малбаша, Тара Штрбац, Теодора Проданић
Ауторски тим пројекта чине :Јована Ракић, аутор пројекта и презентације, плесни педагог и Миа Инић, плесни педагог, асистент у осмишљавању и реализацији презентације

Бескрајни почеци

„Када си спремна стајеш негде сасвим напред, не баш на средину и увек мало лево или мало десно. Намешташ стопала, осетиш како боса у потпуности додирују под. Савијаш колена, благо стежеш стомак и повлачиш лопатице на доле.
Гледам испред себе.
Гледаш… далеко
Твој поглед, на свом путу продире кроз препреке на које наилази, гледаш толико далеко да можеш да видиш себе како стојиш овде.
Сада.
Гледам и чекам тренутак почетка. Удишем своју спремност и са њом све мирисе које је сачувало ово место. Мирисе присуства свих оних који су ту поред мене сада и оних са којима сам стајала овде раније. Спремност мог врата, кичме, карлице, бутних мишића, мојих стопала.
Твојих шака, лактова, очију.
Спремност мојих стопала да направе корак. Спремност простора иза грудне кости и између мојих ребара.
Тако изгледа почетак сна. Тако изгледа почетак сна који нема крај.
Тако изгледа почетак сна који нема крај већ безбројне почетке.
Мој сан.“

Јована Ракић, аутор пројекта и презентације, плесни педагог

 

 

Website designed by: Mindmedias Studio