KONCERT za BEBE i RODITELJE – „KONCERT U PATOFNAMA“

Kultura od A do Š

RAZIGRANI ČETVRTAK u oktobru 2022.

Projekat „Podrška roditeljstvu“

 

KONCERT za BEBE i RODITELJE

„KONCERT U PATOFNAMA“

 

Datum: 24.11. 2022. 

Mesto: Sportska sala, Radnička 20 Novi Sad, I sprat

Vreme: 17.30 – 19.00

Namenjeno deci uzrasta od 8 do 36 meseci starosti uz obavezno prisustvo jednog roditelja ili staratelja.

Broj posetilaca: 12 dece + 11 roditelja = 23

 

Opis koncerta: Koncerti za bebe i decu su neformalnog tipa; uz kompozicije klasične muzike, koje su pažljivo birane i prilagođene uzrastu, deca i roditelji mogu slobodno da se kreću, igraju, plešu. Nakon izvođačkog dela koji traje pola sata, deca mogu bolje da se upoznaju sa instrumentima (violina, klavir) i pokušaju da i sami  proizvedu ton.

 

Autor programa: Milijana Zolotić Simić,  diplomirani violinista

Svira od svije desete godine kada je upisala nižu muzičku školu. Nakon završene srednje muzičke škole, u Beogradu, upisala je i završila Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Mihala Budinskog. Tokom školovanja je imala priliku da nastupa kao solista, kao član kamernih sastava i orkestara. Tokom prethodne dve godine održala je dva solistička koncerta u Kikindi gde živi i radi kao nastavnik violine u nižoj muzičkoj školi.

U periodu od juna 2019. do novembra 2020. godine, u Centru lepih veština, u Kikindi, kontinuirano je realizovala koncerte klasične muzike za bebe i decu do tri godine. Sa koncertima je dva puta bila deo manifestacije za decu, Mamutfest, koju tradicionalno organizuje Narodni muzej Kikinda.

„Koncert u patofnama“ izvodi zajedno sa pianistom Borisom Škapikom.

 

Izveštaj autora programa:

Smatram da je naša odgovornost i dužnost, kao društva i kao roditelja, da deci od najranijeg uzrasta nudimo kvalitetan sadržaj, a klasična muzika to svakako jeste. Na „Koncertu u patofnama“ izveli smo klasične kompozicije, prilagođene uzrastu dece, koje odlikuju melodičnost, lepe harmonije i igrački karakter, bilo da se radi o živahnim ili laganim plesovima. Obzirom na uzrast naše publike ovi koncerti dozvoljavaju da se svi slobodno kreću po sali, plešu, igraju se i uživaju u izvođenju. Deca divno reaguju na klasičnu muziku jer je instiktivno razumeju; ona izaziva čistu emociju bez potrebe za tumačenjem. Na koncertima mi edukujemo i roditelje; pokazujemo da je moguće zabavljati se i uz klasičnu muziku.

Milijana Zolotić

 

Koncert je prošao uspešno. Podjednako su zadovoljni produkcija NSDKC-a, izvođači, deca i roditelji. Reakcije su bile u potpunosti pozitivne i svi roditelji su iskazali želju za više ovakvih sadržaja za bebe. Takođe, roditelji su se opustili sa svojim bebama, i poželeli da im kod kuće češće i više puštaju klasičnu muziku, a za savete su se konsultovali sa autorima koncerta i izvođačima. Neke bebe su plesale, druge su u roditeljskom krilu opušteno slušale muziku, neki su zadremali, treći su ručkali, a čak su se desile i najčistije emocije u doživljaju muzike uz uzdahe najmlađih posetilaca, pa čak i poneku tihu suzicu od lepote umetnosti.

MA Senka Petrović, Urednik programa NSDKC-a

foto: Nikolina Kostadinović