Додела признања најбољим афористичарима Невеновог конкурса

На  век од рођења нашег великог писца, песника и афористичара Душана Радовића,  29. новембра, свечано су  додељена признања најбољим младим афористичарима Невеновог конкурса.  У препуној позоришној сали Новосадског дечијег културног центра, чули су се громогласни аплаузи подршке за нашу добитницу треће награде, Милу Војновић, ученицу петог разреда Основне школе „Душан Радовић“, чији школски другари су дошли да је подрже. Осим другара, ту је била и учитељица  и наставница. Након уводних речи и представљања лика и дела нашег великог Радовића, којег је маестрално представио  Младен Марковић, члан наше редакције задужен за енигматику и још много шта, сцену су употпунили најмлађи полазници драмске секције Новосадског дечијег културног центра: Теодор Грбић, Наташа Андонов, Марко Копицл и Јелена Ђерић, под вођством редитељке Ане Илић и глумице Јелене Галовић. Уз фантастичну сценографију мали глумци  извели су неколико Радовићевих песама и  познатих афоризама.

Додели признања, осим Миле, која је дошла у пратњи свог разреда и других петих разреда, присуствовала је и Маша Марчић из Београда, наша најмлађа добитница посебног признања која је баш на овај важан дан добила и секу. Провонаграђена, Јована Глиџић из Ниша, захвалила се видео поруком која је емитована на видео биму.

Душко Радовић би сигурно био поносан на своје наследнике јер чврсто и сигурно корачају његовим трагом, доказујући да се међу дечјим стваралаштвом, поред поезије и прозе, негује и афористичарски исказ који у нашој књижевности има дугу традицију, још од оснивача нашег Невена, великог српског књижевника Јована Јовановића Змаја.

Након доделе признања, публици су се обратили Невенови уважени чланови жирија, најбољи афористичари  који пишу за децу,  Александар Чотрић и Бојан Љубеновић. Сваки од њих је на свој начин представио свог афористичарског идола из детињства и прочитао неколико својих афоризама који је изазвао одушевљење и громогласан смех не само код деце, већ и код мама, тата, бака, дека и свих осталих присутних.

J. Допуђ