ИЗЛОЖБА ЛИКОВНИХ ОСТВАРЕЊА СА  ПРВОГ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА НОВОСАДСКОГ ДЕЧИЈЕГ КУЛТУНОГ ЦЕНТРА

 У петак 25. новембра 2022. године у 19 часова, у Новосадском дечијем културном центру /Културној станици „Млин“, отворена је Изложба ликовних остварења деце и младих, пристиглих по првом расписаном Ликовном конкурсу Новосадског дечијег културног центра.

На ликовни конкурс Новосадског дечијег културног центра укупно је пристигло 752 ликовна остварења деце и младих. Стручни жири је за излагање одабрао 170 радова, а награђено је 17 учесника у пет категорија. Додељене су и две награде Часописа за децу „Невен“, као и пет похвала за учешће. На Првом ликовном конкурсу Новосадског дечијег културног центра заседао је стручни жири у саставу:

Драган Јајић, академски графичар – професор ликовне културе

Викториа Чикош, дипломирани дизајнер – професор ликовне културе

Љубица Танкосић, дипломирани графичар – професор ликовне културе

Овај први Ликовни конкурс имао је за циљ да, пре свега, примарно ангажује децу и младе са територије Новог Сада. У томе смо и успели, међутим, изузетно нам је задовољство што се на наш ликовни конкурс јавио и велики број деце и младих из других градова, што нам је потврда да НСДКЦ има много шири дијапазон деловања, и ван територије Новог Сада.

Искрено се надамо да ће овај први ликовни конкурс бити почетна тачка за многе будуће дугогодишње сарадње на свим пољима уметничког деловања.

 

Захваљујемо се на учешћу свима који су показали интересовање да учествују са својим ликовним остварењима!

 

Изложба ће бити отворена до 15. децембра 2022. године, и може се погледати сваког радног дана токм радног времена Новосадског дечијег културног центра од 8.00 до 20.30 часова (Радничка 20, I спрат).

 

Љубица Танкосић

Ликовни педагог

Координатор визуелних уметности НСДКЦ/КС Млин

 

 

ОСВРТ ЖИРИЈА

При одабиру радова за изложбу желели смо, колико је то могуће, да истакнемо аутентичност дечјег ликовног рада, његову ликовност и снагу поруке који носи у себи. Са ликовно-педагошког аспекта, инсистирали смо на приказу различитих приступа и метода рада са широком лепезом подстицајних садржаја и примењених техника.

Не дотичући глобалну преокупацију нас одраслих, богат и широк спектар тема и порука на приспелим дечјим радовима говоре нам о јединственом и неоптерећеном дечjeм виђењу и откривању света који их окружује.

Чланови жирија су приликом образлагања и одабира радова за награде имали прилично уједначен став. У категорији предшколског узраста издвојили смо радове нацртане руком, неспутане вештином, са снажним емотивним доживљајем и ликовним сензибилитетом. За категорију млађег школског узраста жири је одабрао радове у којима је доминантна вештина владања техникама, са израженим ликовно-естетским ставом. Код деце старијег школског узраста издвојили смо радове деце на којима је видљив утицај и употреба савремених визуелних медија. Осим изражене цртачке и ликовне спретности, на радовима доминира снажна порука и потреба да се успостави комуникација, пренесу емоције, искуство и мишљење. У категорији деце средњешколског узраста издвојени су радови деце изузетне ликовне спретности и познавањa ликовних техника и праваца.

Поред постигнутог квалитета, у колекцијама и на радовима деце препознатљиви су утицаји „традиционалних школа“, ликовних радионица и карактеристични сензибилитети ликовних педагога. Утицај кича у свим сегментима живота, популаризација ликова из анимираних филмова и видео-игара, брза и површна комуникација, осиромашен речник и употреба емотикона – још су видљивији.  Ови утицаји осиромашили су  дечје ликовно стваралаштво, фаворизујући глобалну естетску слику и поједностављен ликовно-шематски образац.

Надамо се да ће одабир радова за изложбу бити подршка свим учесницима, али и подстицај за иновативнији приступ у ликовно-педагошкој пракси, усмерен ка индивидуи детета, јединственом рукопису и непоновљивом виђењу света.

 

Ликовни педагог

Драган Јајић