КОНЦЕРТ за БЕБЕ и РОДИТЕЉЕ – „КОНЦЕРТ У ПАТОФНАМА“

Култура од А до Ш

РАЗИГРАНИ ЧЕТВРТАК у октобру 2022.

Пројекат „Подршка родитељству“

 

КОНЦЕРТ за БЕБЕ и РОДИТЕЉЕ

„КОНЦЕРТ У ПАТОФНАМА“

 

Датум: 24.11. 2022. 

Место: Спортска сала, Радничка 20 Нови Сад, I спрат

Време: 17.30 – 19.00

Намењено деци узраста од 8 до 36 месеци старости уз обавезно присуство једног родитеља или старатеља.

Број посетилаца: 12 деце + 11 родитеља = 23

 

Опис концерта: Концерти за бебе и децу су неформалног типа; уз композиције класичне музике, које су пажљиво биране и прилагођене узрасту, деца и родитељи могу слободно да се крећу, играју, плешу. Након извођачког дела који траје пола сата, деца могу боље да се упознају са инструментима (виолина, клавир) и покушају да и сами  произведу тон.

 

Аутор програма: Милијана Золотић Симић,  дипломирани виолиниста

Свира од свије десете године када је уписала нижу музичку школу. Након завршене средње музичке школе, у Београду, уписала је и завршила Академију уметности у Новом Саду, у класи професора Михала Будинског. Током школовања је имала прилику да наступа као солиста, као члан камерних састава и оркестара. Током претходне две године одржала је два солистичка концерта у Кикинди где живи и ради као наставник виолине у нижој музичкој школи.

У периоду од јуна 2019. до новембра 2020. године, у Центру лепих вештина, у Кикинди, континуирано је реализовала концерте класичне музике за бебе и децу до три године. Са концертима је два пута била део манифестације за децу, Мамутфест, коју традиционално организује Народни музеј Кикинда.

„Концерт у патофнама“ изводи заједно са пианистом Борисом Шкапиком.

 

Извештај аутора програма:

Сматрам да је наша одговорност и дужност, као друштва и као родитеља, да деци од најранијег узраста нудимо квалитетан садржај, а класична музика то свакако јесте. На „Концерту у патофнама“ извели смо класичне композиције, прилагођене узрасту деце, које одликују мелодичност, лепе хармоније и играчки карактер, било да се ради о живахним или лаганим плесовима. Обзиром на узраст наше публике ови концерти дозвољавају да се сви слободно крећу по сали, плешу, играју се и уживају у извођењу. Деца дивно реагују на класичну музику јер је инстиктивно разумеју; она изазива чисту емоцију без потребе за тумачењем. На концертима ми едукујемо и родитеље; показујемо да је могуће забављати се и уз класичну музику.

Милијана Золотић

 

Концерт је прошао успешно. Подједнако су задовољни продукција НСДКЦ-а, извођачи, деца и родитељи. Реакције су биле у потпуности позитивне и сви родитељи су исказали жељу за више оваквих садржаја за бебе. Такође, родитељи су се опустили са својим бебама, и пожелели да им код куће чешће и више пуштају класичну музику, а за савете су се консултовали са ауторима концерта и извођачима. Неке бебе су плесале, друге су у родитељском крилу опуштено слушале музику, неки су задремали, трећи су ручкали, а чак су се десиле и најчистије емоције у доживљају музике уз уздахе најмлађих посетилаца, па чак и понеку тиху сузицу од лепоте уметности.

МА Сенка Петровић, Уредник програма НСДКЦ-а

фото: Николина Костадиновић