Dodela priznanja najboljim aforističarima Nevenovog konkursa

Na  vek od rođenja našeg velikog pisca, pesnika i aforističara Dušana Radovića,  29. novembra, svečano su  dodeljena priznanja najboljim mladim aforističarima Nevenovog konkursa.  U prepunoj pozorišnoj sali Novosadskog dečijeg kulturnog centra, čuli su se gromoglasni aplauzi podrške za našu dobitnicu treće nagrade, Milu Vojnović, učenicu petog razreda Osnovne škole „Dušan Radović“, čiji školski drugari su došli da je podrže. Osim drugara, tu je bila i učiteljica  i nastavnica. Nakon uvodnih reči i predstavljanja lika i dela našeg velikog Radovića, kojeg je maestralno predstavio  Mladen Marković, član naše redakcije zadužen za enigmatiku i još mnogo šta, scenu su upotpunili najmlađi polaznici dramske sekcije Novosadskog dečijeg kulturnog centra: Teodor Grbić, Nataša Andonov, Marko Kopicl i Jelena Đerić, pod vođstvom rediteljke Ane Ilić i glumice Jelene Galović. Uz fantastičnu scenografiju mali glumci  izveli su nekoliko Radovićevih pesama i  poznatih aforizama.

Dodeli priznanja, osim Mile, koja je došla u pratnji svog razreda i drugih petih razreda, prisustvovala je i Maša Marčić iz Beograda, naša najmlađa dobitnica posebnog priznanja koja je baš na ovaj važan dan dobila i seku. Provonagrađena, Jovana Glidžić iz Niša, zahvalila se video porukom koja je emitovana na video bimu.

Duško Radović bi sigurno bio ponosan na svoje naslednike jer čvrsto i sigurno koračaju njegovim tragom, dokazujući da se među dečjim stvaralaštvom, pored poezije i proze, neguje i aforističarski iskaz koji u našoj književnosti ima dugu tradiciju, još od osnivača našeg Nevena, velikog srpskog književnika Jovana Jovanovića Zmaja.

Nakon dodele priznanja, publici su se obratili Nevenovi uvaženi članovi žirija, najbolji aforističari  koji pišu za decu,  Aleksandar Čotrić i Bojan Ljubenović. Svaki od njih je na svoj način predstavio svog aforističarskog idola iz detinjstva i pročitao nekoliko svojih aforizama koji je izazvao oduševljenje i gromoglasan smeh ne samo kod dece, već i kod mama, tata, baka, deka i svih ostalih prisutnih.

J. Dopuđ