Predavanje o Milevi Marić – prvoj herojini u srpskoj nauci

Predavanje o Milevi Marić – prvoj herojini u srpskoj nauci

U okviru programa Kaleidoskop kulture koji organizuje Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture”, juče, 20.septembra  sa početkom u 13 časova, održano je predavanje pod nazivom Prva heroina u srpskoj nauci – Mileva Marić Ajnštajn, za učenike  Srednje stručne  škole u Novom Sadu u pozorišnoj sali  Novosadskog dečjeg kulturnog centra, KS MLIN.

Publici se obratila izvršna urednica u Akademskoj knjizi Ana Kukolj Jović, predstavivši izdavački program Akademske knjige, srpsko izdanje knjige Ajnštajn i ja italijanske književnice Gabrijele Grejson koju je s italijanskog jezika prevela Kristina Koprivšek.

O romanu Ajnštajn i ja, Milevi Marić, zajedničkoj ljubavi i radu između nje i Alberta govorila je Radmila Gikić Petrović, književnica i književna kritičarka.

Siže romana

Ciriška Politehnika 1896. godine. Početak ljubavne priče Mileve i Alberta. Dvadeset godina braka i fizike. Mileva Marić je jedina žena primljena na studije matematike i fizike 1896. Tih godina, ženama koje su želele da studiraju, naročito naučne discipline, život nije bio lak, ali Mileva je inteligentna, uporna, pripremljena i uspela je. Među njenim kolegama nalazi se i osamnaestogodišnji Albert Ajnštajn. Njih dvoje se zaljubljuju u školskoj klupi i uprkos teškoćama počinju da se viđaju. Mileva i Albert su se venčali i bili zajedno dvadeset godina. A sve to uz muziku, izlete sa sinovima, mentalne oglede, diskusije u kafeu „Metropol“ i zajednička putovanja umom sve do nastanka specijalne teorije relativiteta. Potom sledi razvod koji će otvoriti novo poglavlje u Ajnštajnovom životu, poglavlje Nobelove nagrade i uspeha.

Gabrijela Grejson je naučnica, književnica, novinarka, rediteljka i glumica koja se proslavila knjigama i monodramama o životu poznatih fizičara, kao i naučnim emisijama na nacionalnom radiju i televiziji i kolumnama u uticajnom dnevnom listu Republika. Italijanski mediji nazivaju je „rok starom fizike“ i „revolucionarkom u popularizaciji fizike“.

izvor i fotografije: Akademska knjiga
Website designed by: Mindmedias Studio