Предавање о Милеви Марић – првој херојини у српској науци

Предавање о Милеви Марић – првој херојини у српској науци

У оквиру програма Калеидоскоп културе који организује Фондација „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе”, јуче, 20.септембра  са почетком у 13 часова, одржано је предавање под називом Прва хероина у српској науци – Милева Марић Ајнштајн, за ученике  Средње стручне  школе у Новом Саду у позоришној сали  Новосадског дечјег културног центра, КС МЛИН.

Публици се обратила извршна уредница у Академској књизи Ана Кукољ Јовић, представивши издавачки програм Академске књиге, српско издање књиге Ајнштајн и ја италијанске књижевнице Габријеле Грејсон коју је с италијанског језика превела Кристина Копрившек.

О роману Ајнштајн и ја, Милеви Марић, заједничкој љубави и раду између ње и Алберта говорила је Радмила Гикић Петровић, књижевница и књижевна критичарка.

Сиже романа

Циришка Политехника 1896. године. Почетак љубавне приче Милеве и Алберта. Двадесет година брака и физике. Милева Марић је једина жена примљена на студије математике и физике 1896. Тих година, женама које су желеле да студирају, нарочито научне дисциплине, живот није био лак, али Милева је интелигентна, упорна, припремљена и успела је. Међу њеним колегама налази се и осамнаестогодишњи Алберт Ајнштајн. Њих двоје се заљубљују у школској клупи и упркос тешкоћама почињу да се виђају. Милева и Алберт су се венчали и били заједно двадесет година. А све то уз музику, излете са синовима, менталне огледе, дискусије у кафеу „Метропол“ и заједничка путовања умом све до настанка специјалне теорије релативитета. Потом следи развод који ће отворити ново поглавље у Ајнштајновом животу, поглавље Нобелове награде и успеха.

Габријела Грејсон је научница, књижевница, новинарка, редитељка и глумица која се прославила књигама и монодрамама о животу познатих физичара, као и научним емисијама на националном радију и телевизији и колумнама у утицајном дневном листу Република. Италијански медији називају је „рок старом физике“ и „револуционарком у популаризацији физике“.

извор и фотографије: Академска књига
Website designed by: Mindmedias Studio