Okrugli sto na temu „Opstanak časopisa za decu na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji“

Redakcija listova za decu „Neven“ i „Mali Neven“ organizovala je  7. decembra,  u svečanoj sali  NSKC-a, pod čijim krovom ova dva izdanja izlaze,  sastanak  urednika  časopisa za decu na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini. Za uredništvo časopisa, to je jedan od najznačajnijih događaja u ovoj godini, s obzirom na činjenicu da se skup te vrste i u tom sastavu nije održao najmanje  deceniju unazad.

Okupljeni oko teme „Opstanak časopisa za decu na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji“,  za istim stolom našli su se urednici mađarskih, slovačkih, rusinskih, rumunskih i hrvatskih novina za najmlađe čitaoce.  Razmena iskustava i lično upoznavanje novih i starih urednika  bila je samo uvertira u razmatranje mogućih zajedničkih projekata, kao i u vraćanje  starih, dobrih običaja razmene časopisa, ideja i prevodilačkih delatnosti u domenu dečjeg stvaralaštva.  Višedecenijska urednica  časopisa za decu na rusinskom „Zagradka“, Melanija Rimar,  koja je ceo svoj radni vek provela u toj redakciji i nedavno otišla u zasluženu penziju, podelila je dragocena iskustva sa  mlađim urednicima i dala jedan ozbiljan osvrt na istorijski razvoj dečje štampe ne samo u Vojvodini nego i u celoj bivšoj Jugoslaviji.  Najmlađa među urednicima bila je Erna Terek, koja je nedavno došla na čelo redakcije časopisa „Jo Pajtaš“ ( Pajtás) i „Mezeškalač“ (Mézeskalács). Čuveni rumunski časopis za decu „Bukuria kopilor“ (Bucuria copiilor) koji  izlazi u Pančevu, takođe je dobio novog urednika, Danuca Matu, koji nam je detaljno objasnio način funkcionisanja, finansiranja i distribuiranja časopisa rumunskoj nacionalnoj zajednici. Razmenom preko potrebnih iskustava, shvatili smo da  je situacija u svim redakcijama vrlo slična i da svi delimo iste  ili slične probleme. Časopis za decu na hrvatskom jeziku „Hrcko“ izlazi jednom mesečno kao podlistak nedeljnika „Hrvatska riječ“ sa sedištem u Subotici. Urednica časopisa Željka Vukov govorila je o saradnji sa školama koje imaju nastavu na hrvatskom jeziku, kao i o časopisu namenjenom srednjoškolcima.  Vladimir Valentik, urednik časopisa na slovačkom jeziku „Zornjička“, koji je ujedno i jedini zaposleni, podelio je svoje dragoceno iskustvo sa mlađim urednicima i na jedan vrlo konstruktivan način objasnio problematiku opstanka časopisa za decu u vreme kada  se štampana izdanja pretvaraju u digitalna. Gospodin Valentik je istakao da takvom sastanku nije prisustvovao sigurno više od 20 godina, otkad je krenulo  osipanje redakcija za decu i prinudno pripajanje matici u okviru izdavačkih kuća.

Jelena Dopuđ, urednik za umetničko-istraživačku dokumentaciju i izdavačku delatnost Novosadskog dečijeg kulturnog centra