Округли сто на тему „Опстанак часописа за децу на језицима националних мањина у Србији“

Редакција листова за децу „Невен“ и „Мали Невен“ организовала је  7. децембра,  у свечаној сали  НСКЦ-а, под чијим кровом ова два издања излазе,  састанак  уредника  часописа за децу на језицима националних мањина у Војводини. За уредништво часописа, то је један од најзначајнијих догађаја у овој години, с обзиром на чињеницу да се скуп те врсте и у том саставу није одржао најмање  деценију уназад.

Окупљени око теме „Опстанак часописа за децу на језицима националних мањина у Србији“,  за истим столом нашли су се уредници мађарских, словачких, русинских, румунских и хрватских новина за најмлађе читаоце.  Размена искустава и лично упознавање нових и старих уредника  била је само увертира у разматрање могућих заједничких пројеката, као и у враћање  старих, добрих обичаја размене часописа, идеја и преводилачких делатности у домену дечјег стваралаштва.  Вишедеценијска уредница  часописа за децу на русинском „Заградка“, Меланија Римар,  која је цео свој радни век провела у тој редакцији и недавно отишла у заслужену пензију, поделила је драгоцена искуства са  млађим уредницима и дала један озбиљан осврт на историјски развој дечје штампе не само у Војводини него и у целој бившој Југославији.  Најмлађа међу уредницима била је Ерна Терек, која је недавно дошла на чело редакције часописа „Јо Пајташ“ ( Pajtás) и „Мезешкалач“ (Mézeskalács). Чувени румунски часопис за децу „Букуриа копилор“ (Bucuria copiilor) који  излази у Панчеву, такође је добио новог уредника, Дануца Мату, који нам је детаљно објаснио начин функционисања, финансирања и дистрибуирања часописа румунској националној заједници. Разменом преко потребних искустава, схватили смо да  је ситуација у свим редакцијама врло слична и да сви делимо исте  или сличне проблеме. Часопис за децу на хрватском језику „Хрцко“ излази једном месечно као подлистак недељника „Хрватска ријеч“ са седиштем у Суботици. Уредница часописа Жељка Вуков говорила је о сарадњи са школама које имају наставу на хрватском језику, као и о часопису намењеном средњошколцима.  Владимир Валентик, уредник часописа на словачком језику „Зорњичка“, који је уједно и једини запослени, поделио је своје драгоцено искуство са млађим уредницима и на један врло конструктиван начин објаснио проблематику опстанка часописа за децу у време када  се штампана издања претварају у дигитална. Господин Валентик је истакао да таквом састанку није присуствовао сигурно више од 20 година, откад је кренуло  осипање редакција за децу и принудно припајање матици у оквиру издавачких кућа.

Јелена Допуђ, уредник за уметничко-истраживачку документацију и издавачку делатност Новосадског дечијег културног центра