Мултимедијални програм „Пробудимо стрип“ у галерији НСДКЦ-а

Мултимедијални програм „Пробудимо стрип“ у галерији НСДКЦ-а

У петак 22. октобра у 19 часова, у Новосадском дечјем културном центру,  културној станици „Млин“, изведена су два вођења кроз мултимедијални програм под називом „Пробудимо стрип“. Програм је спроведен у три фазе, од тога прва је подразумевала радионицу стрипа коју су водили Златко Миленковић- стрип цртач из „Стрип вести“, Георг Реџек -ликовни педагог, Љубица Танкосић- уредник ликовног програма НСДКЦ-а и идејни творац програма „Пробудимо стрип“ и Ана Илић- режисерка. Током радионице, деца, полазници радионице упознали су се са формом и карактеристикама стрипа, након чега су заједно са менторима дошли до тема којима желе да се баве. Тема екологије се издвојила као заједничка и водећа, била она на Земљи или у космосу. На радионици стрипа учествовало је укупно петнаесторо деце узраста од 9 до 14 година.  Након реализације стрипова и извршене селекције, одабрано је пет  стрипова и два „Супер јунака“ који су „гигантизовани“, односно у оригиналу пренети на платна великог формата, а који су сви заједно чинили   композицију стрипа. Стрип је „пробуђен“ оног момента када су се одређени карактеристични детаљи и облачићи са текстом из стрипова реализовали као тродимензионални објекти и поставили у простору испред стрипова као њихов саставни елемент. Тада је било могуће дословно закорачити у стрип, а што су и урадила деца из школе циркуса „Цирконео“ уз менторско вођење глумице Јелене Галовић, режисерке Ане Илић и циркуских педагога Драгана Јајића Владисављев и Небојше Шупића.

Циљ овог програма је свакако едукација деце, односно жеља да се деци што више приближи 9. уметност која нуди првенствено развој маште, која је неопходна пре свега деци али и свима нама. Такође, постојала је и жеља да се у једном програму представи и удружи рад Новосадског дечијег културног центра/Културне станице „Млин“ , односно свих њених програма укључујући ликовно, музику, глуму и савремени циркус, а крајњи резултат је управо овај величанствени мултимедијални програм који је одржан.

Ми смо стрип „оживели“ и „пробудили“, а вас позивамо да нас посетите и закорачите у магични свет уметности. Изложбени део поставке можете погледати сваког радног дана од 9:00 до 15:00 часова.

Уредник ликовног програма

Љубица танкосић

фото: Николина Костадиновић, Момир Пејић
Website designed by: Mindmedias Studio