Калеидоскоп културе у Новосадском дечијем културном центру

Аутор фотографије: В. Величковић

У недељи књижевности шестог Калеидоскопа културе у Новом Саду у Новосадском дечијем културном центру 10. октобра одржано је предавање „Како се од књиге и уз књигу расте“ , а затим и  Књижевни разговор са ауторком  Јасминком Петровић.

Педагошкиња Олгица Пушић Угрнов одржала је предавање, које је првенствено било намењено родитељима деце узраста од шест месеци до седам година. Уз практичне савете педагошкиње, сви присутни имали су прилике да спознају колико је читање важно за развој детета, на шта је потребно да обрате пажњу приликом избора књиге, као и на који начин да понуде детету књигу. Открили су како се књигом игра, а да са друге стране дете науче да књига није играчка.

Педагошкиња Олгица Пушић Угрнов директорка је Предшколске установе Добра вила, а своје богато искуство као стручни сарадник педагог стицала је у Радосном детињству, а потом и у установи у којој и данас ради.

Истог дана гошћа Новосадског дечијег културног центра у оквиру Калеидоскопа културе била је књижевница Јасминка Петровић.

Јасминка Петровић је најпознатија српска ауторка књига за децу и младе, чија су дела преведена на готово 30 језика, али и адаптирана за представе и филмове (Лето када сам научила да летим).

Рођена је у Београду (1960). Написала је више од тридесет књига за децу и младе (Лето када сам научила да летим, Бонтон, Од читања се расте, Само за твоје уши, Све је у реду, 35 калорија без шећера, 100 лица столица и друге). Њене књиге преведене су на двадесет пет језика, а неке од њих су драматизоване у позориштима за децу у Београду, Сарајеву, Загребу и Стокхолму. По романима Лето када сам научила да летим и О дугмету и срећи снимљени су филмови. Била је уредница тинејџерске емисије (Радио Пингвин), писала је за многе часописе (Тик-Так, Велико двориште, Политикин Забавник…). Уређивала је National Geographic Junior на српском језику. Потписује сценарио дечје серије Кукурику шоу (РТС). Учесница је у различитим програмима и пројектима који подстичу дечју машту и стваралаштво. Инспирацију проналази у разговорима с децом. Подршку добија од породице, родбине и пријатеља. Воли јесен, море и чај од нане.

Аутор Фотографија: В. Величковић