ИЗЛОЖБА НАЈЛЕПШИХ СТРАНИЦА и НАСЛОВНИЦА „НЕВЕНА“ – ЧИКА ЈОВИНОГ ЛИСТА

„ЗМАЈЕВ ЦВЕТ – ЈЕДАН И ПО ВЕК“

ИЗЛОЖБА НАЈЛЕПШИХ  СТРАНИЦА „НЕВЕНА“ – ЧИКА ЈОВИНОГ ЛИСТА

Поводом обележавања 190. годишњице рођења Јована Јовановића Змаја, оснивача најстаријег листа за децу на српском језику и на ћириличном писму – „Невен“ , који од пре три године излази у оквиру издаваштва Новосадског дечијег културног центра, уприличиће се изложба у продукцији НСДКЦ-а под називом  „Змајев цвет- један ипо век“ ауторке Јелене Допуђ у великој сали Културне станице „Барка“, Ченејска 54, Нови Сад. Свечано отварање изложбе је заказано за 24. март са почетком у 11 сати.
Изложба ће бити отворена до 07. априла 2023. године.

Новосадски дечији културни центар изражава посебну захвалност глумцу Југославу Крајнову, који тумачи лик Змај Јове за потребе снимања најаве наше изложбе.
Захвалност исказујемо и Српском Народном позоришту на сарадњи.

„ЗМАЈЕВ ЦВЕТ – ЈЕДАН И ПО ВЕК“

Јован Јовановић Змај (1833-1904), чувени песник, новинар, уредник и издавач више листова, давне 1880. године основао је у Новом Саду и Лист за децу „Невен“. Мада је у својој историји, дугој скоро век и по, имао периоде кад није излазио, Невен је опстао све до данас и редовно се припрема и штампа у окриљу Новосадског дечијег културног центра.

Изложба „Змајев цвет – један и по  век“ организована је поводом 190. годишњице рођења Чика Јове Змаја, а обухвата неке од најзначајнијих, најзанимљивијих и најлепших насловних и других страна „Невена“ – од првог објављеног броја 1880. па до 1908. године, четири године након Змајеве смрти.

У наведеном периоду објављено је 433 броја тог јединственог дечјег листа који је постао најзначајнија појава у српској књижевности за децу  –  не само по уредничком избору „за сваког понешто“, насталом како би биле задовољене потребе деце за игром, разонодом и новим сазнањима, већ и по томе што је први упознао младе читаоце са стрипом, с новинарским текстовима у стиху, луткарском представом, афоризмом. У њему су објављивани научно-популарни текстови из географије, биологије, историје, затим репортаже и путописи, животописи угледних људи –  све то као допуна знањима која деца стичу у школи. За „Невен“ су писали  Љуба Ненадовић, Јован Суботић, Алекса Шантић, Јован Дучић, Бранислав Нушић и многи други виђенији и ученији људи тога времена. Илустрације су били бакрорези из бечке штампарије Валдхајм, а многе насловне стране и илустрације урадили су чувени Урош Предић, Иван Шобајић као и сам Змај, с тим што је он чешће давао скице и идеје за илустратора.

Деценијама касније, све до нашег доба, „Невен“ је представљао инспирацију за бројне ствараоце. Један од њих је режисер Тимоти Џон Бајфорд који је на основу текстова из Змајевог часописа направио једну од најбољих дечјих серија на нашој националној телевизији.

Змајев цвет оставио је неизбрисив траг у историји и култури нашег народа и морамо веровати да он никада неће увенути и да ће бити на част и радост свима који после нас долазе.

Јелена Допуђ, уредник листа за децу „Невен“

Новосадски дечији културни центар