III DEČIJA LIKOVNA KOLONIJA NOVOSADSKOG DEČIJEG KULTURNOG CENTRA

III DEČIJA LIKOVNA KOLONIJA NOVOSADSKOG DEČIJEG KULTURNOG CENTRA

U periodu od 25. 07. do 29. 07. u prostorijama Novosadskog dečijeg kulturnog centra, održana je treća po redu Likovna kolonija za decu. Tokom trajanja kolonije u kojoj je učestvovalo dvadesetčetvoro dece uzrasta od 6 do 12 godina, radilo je četiri mentora- istaknuti likovni pedagozi: Marta Kiš Buterer – akademski slikar, profesor likovne kulture, Branislava Tucakov- profesor likovne kulture, Viktoria Čikoš – diplomirani ilustrator, profesor likovne kulture i Ljubica Tankosić – diplomirani grafičar, profesor likovne kulture (urednik likovnog programa NSDKC-a).

Koncept kolonije zasnovan je na ideji da se sa decom realizuju likovne tehnike koje nisu uopšte, ili su veoma malo zastupljene u standardnom školskom planu i programu, a obuhvataju crtanje, slikanje, vajanje i grafiku. Kroz različite teme sa decom su  obrađene grafičke i predgrafičke tehnike otiskivanja i štampanja, vajarske tehnike- rad sa glinom i žicom u formi skulpture i upotrebne keramike, slikarske tehnike: masni i suvi pastel, akvarel, gvaš, slikanje temperama na velikim formatima, oslikavanje platna/ tekstila, kolaž i rad u mozaiku, dok su se u crtačkoj tehnici deca oprobala u realizaciji radova tušem i perom. Svakog dana, deca podeljena po uzrasnim grupama radila su sa drugim likovnim pedagogom i na taj način tokom pet dana kolonije prošli su i upoznali se sa ukupno šesnaest likovnih tema i tehnika.

Rezultati petodnevnog druženja dece i mentora predstavljeni su na izložbi koja je i svečano otvorena poslednjeg dana likovne kolonije u galeriji Novosadskog dečijeg kulturnog centra na kojoj je vidljiva dominantna zainteresovanost dece za rad i interesovanje za likovno stvaralaštvo tako i izuzetna profesionalnost i mentorsko vođenje likovnih pedagoga.

Izložba je otvorena od 29. 07. 2022. do 31. 09. 2022. godine i može se pogledati svakog radnog dana od 8.00 do 16.00 časova (Radnička 20, I sprat).

 

Urednik likovnog programa

Novosadskog dečjeg kulturnog centra

Ljubica Tankosić

fotografije: Miljan Smiljanić, Tijana Borbelj

 

 

Website designed by: Mindmedias Studio