Godišnje izložbe Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine u galeriji NSDKC

Godišnje izložbe Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine u galeriji NSDKC

 U galeriji Novosadskog dečijeg kulturnog centra, danas  u 12 časova,  Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, otvorene su 66. Izložba dece i omladine Srbije na temu „Njeno visočanstvo svetlost“ i 33. Izložba autorskog stripa učenika Srbije.

Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine osnovan je 1954. godine. Do kraja 80-tih godina stručne izložbe koje je Centar godišnje organizovao naizmenično su bile jugoslovenskog ili vojvođanskog ranga. Od kraja 80- godina izložbe se organizuju na republičkom ili međunarodnom nivou.

„Želela bih da zahvalim svima prisutnima, a posebno likovnim pedagozima, mentorima i vaspitačicama, što su doprineli  činjenici da Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine kao jedinstvena ustanova ovakve vrste u zemlji ali i okruženju uspeva da traje  u kontinuitetu punih 66 godina, bez obzira na poteškoće i izazove sa kojima smo se susretali. To dokazuje i ova tradicionalna izložba koja se održava  od samog osnivanja Centra, od davne 1954. godine“.- rekla je Ljubica Tankosić.

Ova značajna, tradicionalna izložba  koja se drugu godinu za redom održava u Novosadskom dečijem kulturnom centru, doprinosi  promovisanju kulturnih sadržaja grada učešćem velikog broja dece iz Novog Sada, ali i iz cele Srbije na izložbi u našem gradu.

 

 

Na ovogodišnji konkurs  za 66. Izložbu dece i omladine Srbije na temu „Njeno visočanstvo svetlost“pristiglo je 2025 radova iz 67 ustanova, a žiri je za izlaganje odabrao 230 radova, a zasedao je stručni žiri u sledećem sastavu:

Emina Čamo Lorbek, akademski grafičar-profesor likovne kulture,Novi Sad

Mr Eva Fedi, profesor likovne kulture, Novi Sad

Snežana Mandić, profesor likovne kulture, savetnik –spoljni saradnik Ministarstva prosvete, Novi Sad

Katarina Maksić, akademski slikar, profesor likovne kulture, Novi Sad

Viktoria Čikoš, stručni saradnik za likovno PU „Radosno detinjstvo“, Novi Sad

Ljubica Tankosić, direktor Centra za likovno vaspitanje, Novi Sad

Na ovogodišnji konkurs 33. Izložbe autorskog stripa učenika Srbije, pristiglo je 742 rada iz 54 ustanove , a ukupno je odabrano 116  radova za izlaganje.

Za izbor i nagrađivanje, zasedao je stručni žiri u sastavu:

Zlatko Milenković, Strip vesti, Novi Sad

Aleksandar Botić, vanredni profesor, Akademija umetnosti, Novi Sad

Jelena Tišma, stručni saradnik za likovno, PU “Radosno detinjstvo“,Novi Sad

Mr Eva Fedi, profesor likovne kulture, Novi Sad

Ljubica Tankosić, direktor Centra za likovno vaspitanje, Novi Sad

 

Nakon realizacije izložbe radovi ostaju u trajnom vlasništvu Centra za likovno vaspitanje. U fundusu Centra čuvaju se radovi od 1954. godine, a zbirka dečjih radova, koje Centar poseduje,  broji više stotina  reprezentativnih dečijih radova.

Arhiv i zbirka likovnih radova Centra stoji na raspolaganju svim zainteresovanim stručnjacima iz metodike likovnog vaspitanja, umetnicima, istoričarima umetnosti, pedagozima, psiholozima, studentima…

Sama izložba predstavlja značajnu vizuelnu dokumentaciju o  razvoju i osavremenjivanju nastave likovnog vaspitanja u našoj zemlji.

Realizaciju izložbe omogućili su :Grad Novi Sad- Gradska uprava za kulturu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanjei odnose s verskim zajednicama.

Nagrađeni učenici dobili su vredne nagrade u vidu uramljenih diploma, stripova, knjiga i likovnog materijala.

Izložba je održana uz sve mere prevencije širenja virusa KOVID 19.

 

Website designed by: Mindmedias Studio