ИЗЛОЖБА „НЕВЕН-ПРВИХ 140 ГОДИНА“

ИЗЛОЖБА „НЕВЕН-ПРВИХ 140 ГОДИНА“

Поводом обележавања 140 година од покретања најстаријег листа за децу на ћирилици у Србији „Невен“ ,14. децембра, у 11 часова, у галерији Новосадског дечијег културног центра, биће отворена изложба „НЕВЕН – првих 140 годинаИзложба ће трајати све до 17. децембра уз поштовање свих епидемиолошких мераа биће отворена за јавност од 11 до 15 часова. 

 Изложба ће бити интересантан приказ развоја овог листа, од првих насловних страна, који је „растао“ баш као што су уз њега одрастале многе генерације.  

 „Невен је одрастао уз децу, а деца су одрастала уз Невен. Невен је драгуљ наше културне баштине, Змајево завештање будућим генерацијама. Наша идеја за наредни период је да га  прилагодимо данашњој деци, тако што ћемо га понудити у дигиталном формату, како би био доступан свима.“, рекла је уредница часописа „Невен“, Јелена Допуђ.  

 Поред изложбе, биће промовисан и часопис „Мали Невен“који се као засебно издање појавио 1983. године, док је пре тога излазио као подлистак „Невена“, фокусирајући се на децу предшколског и основношколског узраста.  

 „Наш план за будућност је да „Мали Невен“ никад не одрасте, да допре до што више деце и да нам управо они помогну да развијемо нове приче и рубрике. Због тога нам је јако драго да су Град и Градска управа за културу, као и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ препознали значај овог часописа, који је јако битан за одрастање наше деце и што сви заједно сада доприносимо континуитету листа“, рекла је уредница часописа „Мали Невен“, Ивана Ђукић.  

Од ове године, права издавања часописа Невен и Мали Невен“ пренета су са Дневник АД Нови Сад на Новосадски дечији културни центар, који је и припремио целу изложбу, али и специјално издање часописа на 48 страница.  

 За нас је то један велики изазов и одговорност, али и посебна част, јер је часопис са дугогодишњом традицијом сада дошао кући. Дошао је међу своју публику, међу најмлађе, у институцију која се бави културом и образовањем деце, која негује и приказује дечије стваралаштво и стваралаштво за децу“, рекла је директорка Новосадског дечијег културног центра, Александра Лукић.  

„Невен“ ће од сада излазити двомесечно под окриљем Новосадског дечијег културног центра, као стручна литература за децу, уз мноштво пропратних литерарних и ликовних програма. Наставиће плодотворну сарадњу са Међународним фестивалом деце песника у Савином селу, као и са свим основним школама широм Србије.

Часопис „Невен“ давне 1880. године основао је Јован Јовановић Змај, а први број изашао је у штампарији Арсе Пајевића у Новом Саду.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима и држе растојање. Контролише се максималан број људи у затвореном простору. Oрганизатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

Website designed by: Mindmedias Studio