ДЕЧЈА НЕДЕЉА У НСДКЦ-у

ДЕЧЈА НЕДЕЉА У НСДКЦ-у

Новосадски дечији културни центар  организовао је поводом Дечје недеље разноврстан програм који је од 3. до 7. октобра окупио више од 250  деце основношколског узраста. Млади посетиоци били су у прилици да уживају у представи и опери за децу, да учествују у психолошкој, ликовној и новинарској радионици, а на крају и да погледају најбоље радове својих вршњака, полазника Ликовне радионице НСДКЦ-а.

Првог дана Дечје недеље, 3. октобра од 10 часова, одржана је позоришна представа „Како се гради карактер“, по тексту Дивне Стојанов, а у извођењу Исидоре Влчек. Представа говори о развитку личности, важности суочавања са сопственим страховима и дидактички приказује начине превазилажења препрека, оснажујући децу и пружајући им практичне алате за свакоднене изазове у животу. У Позоришној сали окупило се више од шездесеторо деце  ̶  ученика првог и другог разреда Основне школе „Бранко Радичевић“ и штићеника Дечјег села „Др Милорад Павловић“ из Сремске Каменице, узраста од 6 до 10 година. Након представе, са младим гледаоцима је покренут разговор на тему карактера и особина, а главни закључак на крају био је да  “добра воља“, ако је људи деле међу собом,  свет чини бољим.

Другог дана манифестације, 4. октобра, изведена је опера за децу „Медведова женидба“, по тексту Десанке Максимовић, коју је компоновао Зоран Јовановић, а извели су је ученици соло певања МШ „Исидор Бајић“ у класи проф. Сенке Недељковић, уз клавирску пратњу Соње Мушикић. Реч је, заправо, о певаним причама које на најлакши и најлепши начин најмлађе упознају са комплексном уметношћу као што је опера. Представи су присуствовала деца предшколског узраста из вртића „Чаролија“ и вртића „Пчелица“, из Новог Сада.  Публика и извођачи разговарали су потом о опери, а деца су показала велико интересовање за овај жанр и форму, изразивши жељу да што пре поново гледају неку оперску представу.

У среду 5. октобра организована је занимљива Психолошка радионица под називом „Прича о ружном пачету или хармонија различитости“ коју је водила Верица Козарев Кларић, породични психотерапеут. Радионици су присуствовала деца четвртог разреда Основне школе „Петефи Шандор“ из Новог Сада, која су дискутовала о осећањима, међусобним односима и потреби за толеранцијом у друштвеној заједници, а њихови утисци и запажања најбоље говоре о томе колико је радионица била занимљива и успешна:

„Драго ми је што сам сазнао да није битно да ли си добар или ружан.Битно је да имаш добру душу.“  Павле

Научила сам како да одреагујем у неким ситуацијама. Ако је неко другачији од тебе, не треба да му се ругаш.“  Лена

Закључио сам да не треба да вређам друге. Морамо да прихватимо наше сличности и различитости.“ Симон

Четврти дан Дечје недеље у НСДКЦ-у био је у знаку ликовне уметности. У Атељеу је одржана ликовно- едукативна радионица „Отисак природе – рељеф“ коју је водила Љубица Танкосић, ликовни педагог. Ученици четвртог разреда Основне школе „Свети Кирило и Методије“ из Новог Сада  упознали су се с термином високог и ниског рељефа, техникама његове израде и с употребом рељефа у отвореном и затвореном простору. Деца су могла и да експериментишу са различитим материјалима, те да на крају и индивидуално реализују рељефне форме.

 

 

Пети  дан програма НСДКЦ-а у оквиру Дечје недеље био је посвећен малим новинарима. На радионици Прес (пре)трес, коју је водила уредница „Невена“ Јелена Допуђ, ученици четвртог разреда Основне школе „Свети Кирило и Методије“ из Новог Сада разговарали су о Дечјој недељи, анализирали новинске извештаје о дешавањима у склопу те седмодневманифестације, а на крају су сви заједно написали један прави новински извештај, као продукт забавне интерактивне радионице.

Истог дана,  у петак 7. октобра у 19 часова, отворена је и 4. Годишња изложба ликовних остварења деце, полазника Ликовне радионице Новосадског дечијег ликовног центра и Ликовног центра Блок Арт, која су настајала током школске 2021/22. године. Изложени радови настали су на радионицама које је водила и води Љубица Танкосић, дипломирани графичар и професор ликовне културе, која је и координатор програма визуелних уметности НСДКЦ-а.

 

 

 

 

Website designed by: Mindmedias Studio