69. изложба ликовних радова деце и омладине Србије

69. изложба ликовних радова деце и омладине Србије на тему: „Додир погледом“ , Доживљај и ликовни приказ својства материјала – Текстура и

36. изложба ауторског стрипа ученика Србије

 

У суботу, 16.12.2023. године од 12.00 часова, у просторијама Новосадског дечијег културног центра, свечано су отворене две гостујуће изложбе у организацији Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине.

У питању су Републичке смотре основних школа за 2022/2023. годину, 69. изложба ликовних радова деце и омладине Србије на тему: „Додир погледом“ , Доживљај и ликовни приказ својства материјала – Текстура и 36. изложба ауторског стрипа ученика Србије. 

Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине је удружење које се већ 69 година у континуитету бави афирмацијом дечјег ликовног стваралаштва и усавршавањем наставе ликовне културе. Kao такав, он представља јединствену установу овакве врсте у нашој земљи али и читавом простору Балкана.

Основан је као матична институција и исходиште нових идеја и промена у настави ликовног васпитања 16. маја 1954. године у Новом Саду, од тада, најеминентнијих ликовних педагога и уметника.

Афирмисање и изучавање аутентичног дечјег ликовног израза и стваралаштва потврђује се кроз богату и вредну збирку ликовних радова деце и омладине, која је формирана првенствено од радова из наше земље, а затим и из других крајева бивше Југославије и света. Колекциј коју Центар поседује, процењује се на милион дечјих ликовних радова.

69. изложба ликовних радова деце и омладине Србије на тему: „Додир погледом“ , Доживљај и ликовни приказ својства материјала – Текстура је традиционална изложба Центра за ликовно васпитање која се одржава од самог оснивања Центра, од 1954. године, с тим, што је тада била наизменично југословенског и војвођанског нивоа, од 90-тих година само југословенског, па републичког ранга.

Тему изложбе одређују стручњаци из области ликовног стваралаштва. Тема се из године у годину мења, прати наставу ликовног васпитања и обрађује неку тематику из домена теорије форме или историје уметности или прати актуелна светска догађања.

На овогодишњи конкурс пристигло је 4624 рада из 186 установа, а жири је за излагање одабрао 284 рада.

ЖИРИ ЗА ИЗБОР И НАГРАЂИВАЊЕ:

Драган Јајић, академски графичар, професор ликовне културе, Нови Сад

Викториа Чикош, стручни сарадник за ликовно ПУ „Радосно детињство“, Нови Сад

Снежана Мандић, професор ликовне културе, саветник –спољни сарадник

Министарства просвете, Нови Сад

Јелена Тишма, стручни сарадник за ликовно ПУ „Радосно детињство“, Нови Сад

Љубица Танкосић, директор Центра за ликовно васпитање, Нови Сад

36. ИЗЛОЖБА АУТОРСКОГ СТРИПА УЧЕНИКА СРБИЈЕ је изложба коју је Центар за ликовно васпитање организовао у сарадњи са дд “Маркетпринтом“ од 1987 – 2016. године, а од 2017. године организује у сарадњи са Стрип вестима. Конкурс ауторског стрипа првобитно је био намењен ученицимао сновних школа ради популаризације стрипа. Након извесног времена одржавања и организовања ове изложбе јавило се велико интересовање за учешћем деце предшколског узрасата и њихових васпитача па је назив конкурса био Изложба ауторског стрипа ученика основних школа и предшколаца Србије, а од 2020. године јавио се и велик број радова ученика средњих школа, тако да је сам назив конкурса – изложбе још једном променио име у „Изложбу ауторског стрипа ученика Републике Србије“. Циљ ове изложбе јсте да негује стрип као могући вид стваралаштва, изражавања, едукације и комуникације.

На овогодишњи конкурс пристигло је 3456 радова из 106 установa . Жири је одабрао 232 рада за излагање.

ЖИРИ ЗА ИЗБОР И НАГРАЂИВАЊЕ:

Златко Миленковић, Стрип вести, Нови Сад

Александар Ботић, редовни професор, Академија уметности, Нови Сад

Јелена Тишма, стручни сарадник за ликовно, ПУ “Радосно детињство“, Нови Сад

Љубица Танкосић, директор Центра за ликовно васпитање, Нови Сад

Реализацију изложби омогућили су :

Министарство културе Републике Србије

Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама

Град Нови Сад – Градска управа за културу

Новосадски дечији културни центар

Изложбу можете посетити од 10. јануара до 01. фебруара 2023. године, сваког радног дана од 9.00 до 20.00 часова на адреси Новосадског дечијег културног центра/ Културне станице Млин Радничка 20 (I спрат).

Љубица Танкосић
Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине,
Уредник ликовног програма Новосадског дечијег културног центра

фото: Емилија Сандић