68. IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA DECE I OMLADINE SRBIJE na temu „REPREZENTATIVNO UMETNIČKO DELO KAO MOTIVACIJA ZA DEČIJI LIKOVNI IZRAZ“ I IZLOŽBA AUTORSKOG STRIPA UČENIKA SRBIJE

U organizaciji CENTRA ZA LIKOVNO VASPITANJE DECE I OMLADINE VOJVODINE, u subotu, 17. decembra od 12 časova, u  galeriji Novosadskog dečijeg kulturnog centra/Kulturne stanice MLIN svečano su otvorene dve izložbe, 68. IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA DECE I OMLADINE SRBIJE na temu „REPREZENTATIVNO UMETNIČKO DELO KAO MOTIVACIJA ZA DEČIJI LIKOVNI IZRAZ“ I 35. IZLOŽBA AUTORSKOG STRIPA UČENIKA SRBIJE

 

Izložbe se rangiraju kao republičke smotre učeničkih radova i nalazi se u Prosvetnom kalendaru smotri i takmičenja Republike Srbije.

 

Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine je udruženje koje se već 68 godina u kontinuitetu bavi afirmacijom dečjeg likovnog stvaralaštva i usavršavanjem nastave likovne kulture. Kao takav, on predstavlja jedinstvenu ustanovu ovakve vrste u našoj zemlji ali i čitavom prostoru Balkana.

Osnovan je kao matična institucija i ishodište novih ideja i promena u nastavi likovnog vaspitanja 16. maja 1954. u Novom Sadu, od tada, najeminentnijih likovnih pedagoga i umetnika.

Afirmisanje i izučavanje autentičnog dečjeg likovnog izraza i stvaralaštva potvrđuje se kroz bogatu i vrednu zbirku likovnih radova dece i omladine, koja je formirana prvenstveno od radova iz naše zemlje, a zatim i iz drugih krajeva bivše Jugoslavije i sveta. Kolekcija koju Centar poseduje procenjuje se na milion dečjih likovnih radova.

 

  1. izložba „REPREZENTATIVNO UMETNIČKO DELO KAO MOTIVACIJA ZA DEČIJI LIKOVNI IZRAZ“ je tradicionalna izložba Centra za likovno vaspitanje koja se održava od samog osnivanja Centra, od 1954. godine, s tim, što je tada bila naizmenično jugoslovenskog i vojvođanskog nivoa, od 90-tih godina samo jugoslovenskog, pa republičkog ranga.

Temu izložbe određuju stručnjaci iz oblasti likovnog stvaralaštva. Tema se iz godine u godinu menja, prati nastavu likovnog vaspitanja i obrađuje neku tematiku iz domena teorije forme ili istorije umetnosti ili prati aktuelna svetska događanja.

 

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 4624 rada iz 186 ustanove. Žiri je odabrao 284 rada za izlaganje.

 

 

ŽIRI ZA IZBOR I NAGRAĐIVANJE:

 

Dragan Jajić, akademski grafičar- profesor likovne kulture, Novi Sad

Viktoria Čikoš, stručni saradnik za likovno PU „Radosno detinjstvo“, Novi Sad

Snežana Mandić, profesor likovne kulture, savetnik –spoljni saradnik

Ministarstva prosvete, Novi Sad

Jelena Tišma, stručni saradnik za likovno PU „Radosno detinjstvo“, Novi Sad

Ljubica Tankosić, direktor Centra za likovno vaspitanje, Novi Sad

 

  1. IZLOŽBA AUTORSKOG STRIPA UČENIKA SRBIJE je izložba koju je Centar za likovno vaspitanje organizovao u saradnji sa dd “Marketprintom“ od 1987 – 2016. godine, a od 2017. godine organizuje u saradnji sa Strip vestima. Konkurs autorskog stripa prvobitno je bio namenjen učenicimao snovnih škola radi popularizacije stripa. Nakon izvesnog vremena održavanja i organizovanja ove izložbe javilo se veliko interesovanje za učešćem dece predškolskog uzrasata i njihovih vaspitača pa je naziv konkursa bio Izložba autorskog stripa učenika osnovnih škola i predškolaca Srbije, a od 2020. godine javio se i velik broj radova učenika srednjih škola, tako da je sam naziv konkursa- izložbe još jednom promenio ime u „Izložbu autorskog stripa učenika Republike Srbije“. Cilj ove izložbe je da neguje strip kao mogući vid stvaralaštva, izražavanja, edukacije i komunikacije.

 

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 2869 radova iz 109 ustanova. Žiri je odabrao 216 radova za izlaganje.

 

ŽIRI ZA IZBOR I NAGRAĐIVANJE:

 

Zlatko Milenković, Strip vesti, Novi Sad

Aleksandar Botić, redovni profesor, Akademija umetnosti, Novi Sad

Jelena Tišma, stručni saradnik za likovno, PU “Radosno detinjstvo“, Novi Sad

Minja Dunđerski, „Klub obožavalaca stripa“, Studentski kulturni centar, Novi Sad

LjubicaTankosić, direktor Centra za likovno vaspitanje, Novi Sad

 

Realizaciju izložbi omogućili su :

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama

Grad Novi Sad- Gradska uprava za kulturu

Novosadski dečiji kulturni centar

Izložbu možete posetiti do 20. januara 2023. godine, svakog radnog dana od 9.00 do 20.00 h na adresi Novosadskog dečijeg kulturnog centra/ Kulturne stanice Mlin Radnička 20 (I sprat).

 

 

Ljubica Tankosić

Centar za likovno vaspitanje

dece i omladine Vojvodine

Koordinator programa  vizuelnih umetnosti

Novosadskog dečijeg kulturnog centra

 

fotografije: Nikolina Kostadinović