68. ИЗЛОЖБА ЛИКОВНИХ РАДОВА ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ СРБИЈЕ на тему „РЕПРЕЗЕНТАТИВНО УМЕТНИЧКО ДЕЛО КАО МОТИВАЦИЈА ЗА ДЕЧИЈИ ЛИКОВНИ ИЗРАЗ“ И ИЗЛОЖБА АУТОРСКОГ СТРИПА УЧЕНИКА СРБИЈЕ

У организацији ЦЕНТРА ЗА ЛИКОВНО ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ ВОЈВОДИНЕ, у суботу, 17. децембра од 12 часова, у  галерији Новосадског дечијег културног центра/Културне станице МЛИН свечано су отворене две изложбе, 68. ИЗЛОЖБА ЛИКОВНИХ РАДОВА ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ СРБИЈЕ на тему „РЕПРЕЗЕНТАТИВНО УМЕТНИЧКО ДЕЛО КАО МОТИВАЦИЈА ЗА ДЕЧИЈИ ЛИКОВНИ ИЗРАЗ“ И 35. ИЗЛОЖБА АУТОРСКОГ СТРИПА УЧЕНИКА СРБИЈЕ

 

Изложбе се рангирају као републичке смотре ученичких радова и налази се у Просветном календару смотри и такмичења Републике Србије.

 

Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине је удружење које се већ 68 година у континуитету бави афирмацијом дечјег ликовног стваралаштва и усавршавањем наставе ликовне културе. Kao такав, он представља јединствену установу овакве врсте у нашој земљи али и читавом простору Балкана.

Основан је као матична институција и исходиште нових идеја и промена у настави ликовног васпитања 16. маја 1954. у Новом Саду, од тада, најеминентнијих ликовних педагога и уметника.

Афирмисање и изучавање аутентичног дечјег ликовног израза и стваралаштва потврђује се кроз богату и вредну збирку ликовних радова деце и омладине, која је формирана првенствено од радова из наше земље, а затим и из других крајева бивше Југославије и света. Колекција коју Центар поседује процењује се нa милион дечјих ликовних радова.

 

  1. изложба „РЕПРЕЗЕНТАТИВНО УМЕТНИЧКО ДЕЛО КАО МОТИВАЦИЈА ЗА ДЕЧИЈИ ЛИКОВНИ ИЗРАЗ“ је традиционална изложба Центра за ликовно васпитање која се одржава од самог оснивања Центра, од 1954. године, с тим, што је тада била наизменично југословенског и војвођанског нивоа, од 90-тих година само југословенског, па републичког ранга.

Тему изложбе одређују стручњаци из области ликовног стваралаштва. Тема се из године у годину мења, прати наставу ликовног васпитања и обрађује неку тематику из домена теорије форме или историје уметности или прати актуелна светска догађања.

 

На овогодишњи конкурс пристигло је 4624 рада из 186 установе. Жири је одабрао 284 рада за излагање.

 

 

ЖИРИ ЗА ИЗБОР И НАГРАЂИВАЊЕ:

 

Драган Јајић, академски графичар- професор ликовне културе, Нови Сад

Викториа Чикош, стручни сарадник за ликовно ПУ „Радосно детињство“, Нови Сад

Снежана Мандић, професор ликовне културе, саветник –спољни сарадник

Министарства просвете, Нови Сад

Јелена Тишма, стручни сарадник за ликовно ПУ „Радосно детињство“, Нови Сад

Љубица Танкосић, директор Центра за ликовно васпитање, Нови Сад

 

  1. ИЗЛОЖБА АУТОРСКОГ СТРИПА УЧЕНИКА СРБИЈЕ је изложба коју је Центар за ликовно васпитање организовао у сарадњи са дд “Маркетпринтом“ од 1987 – 2016. године, а од 2017. године организује у сарадњи са Стрип вестима. Конкурс ауторског стрипа првобитно је био намењен ученицимао сновних школа ради популаризације стрипа. Након извесног времена одржавања и организовања ове изложбе јавило се велико интересовање за учешћем деце предшколског узрасата и њихових васпитача па је назив конкурса био Изложба ауторског стрипа ученика основних школа и предшколаца Србије, а од 2020. године јавио се и велик број радова ученика средњих школа, тако да је сам назив конкурса- изложбе још једном променио име у „Изложбу ауторског стрипа ученика Републике Србије“. Циљ ове изложбе је да негује стрип као могући вид стваралаштва, изражавања, едукације и комуникације.

 

На овогодишњи конкурс пристигло је 2869 радова из 109 установа. Жири је одабрао 216 радова за излагање.

 

ЖИРИ ЗА ИЗБОР И НАГРАЂИВАЊЕ:

 

Златко Миленковић, Стрип вести, Нови Сад

Александар Ботић, редовни професор, Академија уметности, Нови Сад

Јелена Тишма, стручни сарадник за ликовно, ПУ “Радосно детињство“, Нови Сад

Миња Дунђерски, „Клуб обожавалаца стрипа“, Студентски културни центар, Нови Сад

Љубица Танкосић, директор Центра за ликовно васпитање, Нови Сад

 

Реализацију изложби омогућили су :

Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама

Град Нови Сад- Градска управа за културу

Новосадски дечији културни центар

Изложбу можете посетити до 20. јануара 2023. године, сваког радног дана од 9.00 до 20.00 х на адреси Новосадског дечијег културног центра/ Културне станице Млин Радничка 20 (I спрат).

 

 

Љубица Танкосић

Центар за ликовно васпитање

деце и омладине Војводине

Координатор програма  визуелних уметности

Новосадског дечијег културног центра

 

фотографије: Николина Костадиновић