СВЕТСКИ ДАН ПРАВА ДЕТЕТА УЗ КЊИЖЕВНУ РАДИОНИЦУ „ПРАВО НА БАЈКАЊЕ“

 Ученици трећег разреда, одељења III -1, ОШ „Никола Тесла“ у  Новом Саду, били су активни учесници књижевне радионице наше уважене списатељице Гордане Влајић поводом обележавања Светског дана детета. Радионица под називом „Право на бајкање“ одржала се 18. новембра  у позоришној сали  Новосадског дечјег културног центра.

„Након узајамног представљања, децу сам упутила у разлоге нашег данашњег сусрета, односно у повод – СВЕТСКИ ДАН ПРАВА ДЕТЕТА – уз објашњење о иницијативи Уједињених нација, као и о самој организацији Уједињених нација, а сходно њиховом узрасту. Уводни део је обухватио и краћу причу о Љубивоју Ршумовићу чија је песма о правима детета, потакнута овим Светским даном, преведена на више језика и представља праву дечју химну. Песму смо заједнички прочитали.

Други део је обухватио разговор о БАЈКАМА и БАСНАМА, разлици ове две књижевне врсте, као и о њиховим афинитетима када је реч о конзумацији бајки: филм или књига и сл, али уз обавезну аргументацију како би деца образложила своје афинитете. И у овом делу радионице, руке и прстићи су биле подигнуте у „надметању“ ко ће се први јавити и објаснити своју наклоност ка филму или књизи или разлоге допадања бајки попут „Чардак ни на небу, ни на земљи“ или „Принцеза на зрну грашка“.

Трећи део је деци свакако био кулминативан (што и јесте био циљ) и подразумевао је осмишљавање наше сопствене – заједничке бајке. Отуд и назив овој радионици: ПРАВО НА БАЈКАЊЕ.

Подсегменти овог дела креативне радионице су били:

– писање као чин ослобађања и слободе

– разговор о конструкцији бајке: увод, разрада, закључак – односно увод, заплет -разрада – расплет – закључак

– договор око теме бајке: НОВА ГОДИНА (деца су сама предложила ову тему)

– осмишљавање ликова наше бајке

– давање особина ликовима, односно грађење ликова

– креирање садржаја по ликовима и договореној теми

– предлог закључка и поуке

Четврти и последњи део радионице је имао за циљ да заједнички уприличимо „одрживо бајкање“, па је деци пласиран предлог (који је учитељица прихватила) да свако напише бајку коју смо заједнички осмислили са завршетком који је само њихов и који се разликује од нашег и да те аутентичне бајке потпишу, нацртају своју илустрацију и да их поводом Нове године размене једно другом као новогодишњи поклон.“

Гордана Влајић
фотографије: Николина Костадиновић