„Пустоловина кроз британску кухињу“, у оквиру пројекта Европске културе кроз гастрономију

Интерактивна кулинарска радионица „Пустоловина кроз  британску кухињу“ одржана је 17.марта у великој сали Новосадског дечијег културног центра. Ученици трећих разреда Основне школе „Петефи Шандор“ имали су прилику да кроз припрему и дегустацију кулинарских специјалитета гастронома Горана Гашпаровског науче више о британској култури, занимљивостима попут тога шта су јели Робин Худ и његова дружина, које је било омиљено јело краљице Викторије, како је настао пудинг и још много тога. Малишани су учествовали у припреми  јоркширског пудинга са сафтом од печења, који  се једе недељом и датира још  из периода Робина Худа.  Поред тога, деца су учествовала у припремању  јела „скоч егс“, што су  заправо шкотска јаја, кувана и похована у корнфлексу. Деца су, према речима нашег симпатичног кувара Горана, највише уживала у припреми  и дегустацији Викторијиног сендвича, посластице специјално осмишљене за чувену британску краљицу. На крају дегустације послужен је чај  „Ерл Греј“, како би деца имала потпун доживљај чајанке, с обзиром на то да се радионица није дешавала у пет поподне, већ је почела у 9 сати и 55 минута.

фото: Николина Костадиновић