Предавање поводом светског дана борбе против АИДС-а

Предавање поводом светског дана борбе против АИДС-а

Светски дан борбе против АИДС-а обележава се сваког 1. децембра. Тим поводом волентери Црвеног крста Новог Сада одржали су ђацима Средње стручне школе у Новом Саду предавање о ХИВ-у  и превенцији полно преносивих болести у  великој сали Новосадског дечјег културног центра.

Светски дан борбе против АИДС-а је прилика да се покаже солидарност са милионима људи који живе са ХИВ-ом широм света. Већина људи то чини тако што на тај дан носи црвену траку за свест о ХИВ-у.

Светски дан борбе против сиде, који се обележава од 1988. године, био је први глобални дан здравља. То је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, да покажу подршку људима који живе са ХИВ-ом и да се сећају оних који су умрли од болести повезаних са АИДС-ом.

Сваке године, организације и појединци широм света скрећу пажњу на епидемију ХИВ-а, настоје да повећају свест и знање о ХИВ-у, говоре против стигме у вези са ХИВ-ом и позивају на појачан одговор у циљу окончања епидемије ХИВ-а.

Процењује се да на свету има око 38 милиона људи који имају овај вирус. Упркос томе што је вирус идентификован тек 1984. године, више од 35 милиона људи умрло је од болести повезаних са ХИВ-ом или АИДС-ом, што га чини једном од најразорнијих пандемија у историји.

У 2020. години око 680.000 људи умрло је од последица повезаних са ХИВ-ом, а око 1,5 милиона људи је заражено овим вирусом.

За ХИВ инфекцију не постоји лек. Међутим, са све већим приступом ефикасној превенцији, дијагнози, лечењу и нези, укључујући и опортунистичке инфекције, ХИВ инфекција је постала хронично здравствено стање којим се може управљати, што омогућава људима који живе са ХИВ-ом да воде дуг и здрав живот.

Појединци могу смањити ризик од инфекције ХИВ-ом ограничавањем изложености факторима ризика. Кључни приступ превенцији ХИВ-а је повећање свести о зарази кроз општу информисаност и употребу заштитних средстава (кондома) поготово код првог односа и особа које су склоне мењању партнера.

Светски дан борбе против сиде је важан јер подсећа јавност да ХИВ није нестао. Још увек постоји витална потреба за прикупљањем новца, подизањем свести, сузбијањем предрасуда и унапређењем образовања.

Website designed by: Mindmedias Studio