„Petit monde“ – Mali svet u Novosadskom dečijem kulturnom centru

Petit monde

„Petit monde“ – Mali svet u Novosadskom dečijem kulturnom centru

„Petit monde“ – Mali svet u Novosadskom dečijem kulturnom centru

Iz galerije naših prijatelja iz Dečjeg kulturnog centra Beograd, na put oko sveta pošla je izložba nastala na radionicama za srpski jezik i kulturu u Parizu „Atelje Slave“. Velika nam je čast da smo danas 19. juna 2022. godine, u galeriju Novosadskog dečijeg kulturnog centra ugostili ovu izuzetnu izložbu, te da smo se našli na mapi destinacija ove izložbe.
Kreativna radionica „Mali svet” iz Pariza svake subote pruža deci i mladima mogućnost da poboljšaju svoje znanje srpskog jezika, a nekima od njih i da usvoje srpski jezik. „Sve to uspevamo da pretočimo i u umetnost. Specifični smo po načinu rada, izboru aktivnosti i primera o srpskoj kulturi i tradiciji”, istakla je Maja Petrović Nikolić, kreativni tvorac radionice za decu „Mali svet”.

Dugogodišnja učiteljica, profesorka razredne nastave, koja je skoro deceniju radila kao pedagoški savetnik Maja Petrović Nikolić je osnovala i Društvo učitelja Kovina (2006. godine), koje je okupilo 200 prosvetnih radnika s teritorije opštine (Kovin). Bila je član skupštine Saveza učitelja Republike Srbije, učestvovala je i koordinisala mnogobrojne projekte. Dolaskom u Pariz nastavila je da radi sa decom i za decu.

Njena ideja je da izložba poveže sve dečje kulturne centre u dijaspori te da se na tom putu pored bazičnih radova koji su nastali u „Ateljeu Slave“, pridodaju po dva dečja rada iz grada ili zemlje sa ovog čudesnog proputovanja. „Mali svet“ podstiče interesovanje za srpski jezik i kulturu upravo kroz dečje stvaralaštvo.

Urednik likovnog programa
Novosadskog dečijeg kulturnog centra
Ljubica Tankosić

Website designed by: Mindmedias Studio