Održana tribina „Kultura, roditelji i deca“

Održana tribina „Kultura, roditelji i deca“

Tribina „Kultura, roditelji i deca“ održana je juče u velikoj sali Novosadskog dečjeg kulturnog centra (NSDKC). Prof. dr Snežana Babić- Kekez, stručni saradnik NVO „Trandafili“ i profesor Prirodno- matematičkog fakulteta  u Novom Sadu održala je jednosatno predavanje zainteresovanim roditeljima, sa posebnim akcentom na temu estetskog vaspitanja i uloge porodice. Predavanju  je prisustvovala i zamenica predsednice skuštine Grada Novog Sada, Kristina Karaić, koja se izuzetno zainteresovala za ovu temu. “ Savremena porodica okrenuta je detetu i javlja se kao posrednik između društva i ličnosti. Ona je središte u kojem se usaglašavaju društveno i individualno, pa je funkcionisanje savremene porodice u kontekstu društvenih promena veoma značajno“- rekla je prof. Babić- Kekez.  Uporedo sa predavanjem u ateljeu NSDKC-a održana je kreativna radionica za mališane koji su bili mahom predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mališani su kroz zanimljive autorske publikacije nastavnika  Miroslava Paroškaja i  ilustratorke Maše Pavlović, a uz malu pomoć edukatora Jelene Dopuđ, usavršavali svoje grafo-motoričke  sposobnosti kroz igru i zabavu.

„Izuzetna mi je čast što sam u ime Grada Novog Sada prisustvovala radionici za roditelje i decu, pod nazivom KULTURA, RODITELJI I DECA, koja se održala 09. septembra 2021. godine u Novosadskom dečijem kulturnom centru, dok je sam projekt realizovan od strane NVO „Trandafili“, na čelu sa predsednicom Milenom Jovičin.Predavač, prof. dr Snežana Babić-Kekez je, objašnjavajući najbitnije komponente savremenog roditeljstva, ukazala da pored fizičkog, intelektualnog, religijskog, moralnog vaspitanja, mi kao roditelji ali i celokupno društvo moramo imati u vidu i estetsko vaspitanje, koje ima za cilj uočavanje, doživljavanje i ispoljavanje potrebe za lepim, ali i svih karakteristika koje prožima estetska kultura.Činjenica je da brz tempo života, moderna tehnologija, manjak strpljenja ili vremena utiču i ispoljavaju se kroz mnogobrojne socijalne okolnosti, a samim tim, nažalost i na našu decu.Srž ovog predavanja jeste da savremena porodica mora biti okrenuta detetu, spremna da prati detetova interesovanja i osluškuje njegove potrebe. Takođe, moramo kao primarni element u funkcionisanju savremene porodice konstantno isticati, ali i edukovati roditelje sa pedagoškom kulturom, koja je itekako značajna za razvoj celokupnog društva. Empatija i lična odgovornost će nas uvek voditi ka lepom, po difoltu, ali ono što je najbitnije jeste da iza nas ne ostaje ništa materijalno, već vrednosno, sve ono čemu će svedočiti buduće generacije. Ostaju naša deca, koja će zajedno sa roditeljima kroz ovakav vid edukacije, ali i raznovrsne kreativne radionice, vredno raditi da postanu morani ljudi. To će biti naše najveće bogatstvo.

Ponosna sam na činjenicu da Grad Novi Sad, na čelu sa Gradonačelnikom gospodinom Milošem Z. Vučevićem kroz mnogobrojne kulturne sadržaje, osluškuje, realizuje i doprinosi najznačajnijoj investiciji- deci, koja će uvek tragati za lepim, i svojim kulturnim vrednostima, nadasve, iznova dokazivati da je kultura jedan od najvažnijih simbola našeg grada, a da su deca zaista budućnost zemlje Srbije.“

Zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada

Kristina Karaić

 

Website designed by: Mindmedias Studio