Одржана трибина „Култура, родитељи и деца“

Одржана трибина „Култура, родитељи и деца“

Трибина „Култура, родитељи и деца“ одржана је јуче у великој сали Новосадског дечјег културног центра (НСДКЦ). Проф. др Снежана Бабић- Кекез, стручни сарадник НВО „Трандафили“ и професор Природно- математичког факултета  у Новом Саду одржала је једносатно предавање заинтересованим родитељима, са посебним акцентом на тему естетског васпитања и улоге породице. Предавању  је присуствовала и заменица председнице скуштине Града Новог Сада, Кристина Караић, која се изузетно заинтересовала за ову тему. “ Савремена породица окренута је детету и јавља се као посредник између друштва и личности. Она је средиште у којем се усаглашавају друштвено и индивидуално, па је функционисање савремене породице у контексту друштвених промена веома значајно“- рекла је проф. Бабић- Кекез.  Упоредо са предавањем у атељеу НСДКЦ-а одржана је креативна радионица за малишане који су били махом предшколског и раног школског узраста. Малишани су кроз занимљиве ауторске публикације наставника  Мирослава Парошкаја и  илустраторке Маше Павловић, а уз малу помоћ едукатора Јелене Допуђ, усавршавали своје графо-моторичке  способности кроз игру и забаву.

„Изузетна ми је част што сам у име Града Новог Сада присуствовала радионици за родитеље и децу, под називом КУЛТУРА, РОДИТЕЉИ И ДЕЦА, која се одржала 09. септембра 2021. године у Новосадском дечијем културном центру, док је сам пројект реализован од стране НВО „Трандафили“, на челу са председницом Миленом Јовичин.Предавач, проф. др Снежана Бабић-Кекез је, објашњавајући најбитније компоненте савременог родитељства, указала да поред физичког, интелектуалног, религијског, моралног васпитања, ми као родитељи али и целокупно друштво морамо имати у виду и естетско васпитање, које има за циљ уочавање, доживљавање и испољавање потребе за лепим, али и свих карактеристика које прожима естетска култура.Чињеница је да брз темпо живота, модерна технологија, мањак стрпљења или времена утичу и испољавају се кроз многобројне социјалне околности, а самим тим, нажалост и на нашу децу.Срж овог предавања јесте да савремена породица мора бити окренута детету, спремна да прати дететова интересовања и ослушкује његове потребе. Такође, морамо као примарни елемент у функционисању савремене породице константно истицати, али и едуковати родитеље са педагошком културом, која је итекако значајна за развој целокупног друштва. Емпатија и лична одговорност ће нас увек водити ка лепом, по дифолту, али оно што је најбитније јесте да иза нас не остаје ништа материјално, већ вредносно, све оно чему ће сведочити будуће генерације. Остају наша деца, која ће заједно са родитељима кроз овакав вид едукације, али и разноврсне креативне радионице, вредно радити да постану морани људи. То ће бити наше највеће богатство.

Поносна сам на чињеницу да Град Нови Сад, на челу са Градоначелником господином Милошем З. Вучевићем кроз многобројне културне садржаје, ослушкује, реализује и доприноси најзначајнијој инвестицији- деци, која ће увек трагати за лепим, и својим културним вредностима, надасве, изнова доказивати да је култура један од најважнијих симбола нашег града, а да су деца заиста будућност земље Србије.“

Заменица председнице Скупштине Града Новог Сада

Кристина Караић

 

Website designed by: Mindmedias Studio