„Nevenova savremena daštanja iliti upoznajte Nevenovu android aplikaciju“

„Nevenova savremena daštanja iliti upoznajte Nevenovu android aplikaciju“

U okviru 65. Zmajevih dečjih igara, Novosadski dečji kulturni centar bio je 9.juna organizator i domaćin dve radionice pod nazivom „Nevenova daštanja ili upoznajete Nevenovu android aplikaciju“. Radionice su osmislili i realizovali Jelena Dopuđ, urednica časopisa „Neven“ i kreator projekta „Nevenova  android aplikacija“ i Mladen Marković, autor enigmatike u „Nevenu“ i interaktivnog sadržaja aplikacije. Učestvovale su dve grupe dece osnovnoškolskog uzrasta. Prva radionica bila je namenjena učenicima trećeg razreda, dok su drugu grupu činili učenici šestog razreda. U oba navrata predstavljen je isti sadržaj, ali prilagođen uzrastima, odnosno usklađen sa tradicionalnom podelom daštalica Jovana Jovanovića Zmaja na one“za manju decu“ i „za odraslije“.

U prvom delu programa deca su se podsetila Čika Jovinog lika i dela i upoznala se sa enigmatskim prilozima koji su objavljivani u „Nevenu“ od 1880. do 1908. godine. Voditelj radionica pripremio je prezentaciju sa odabranim „daštanjima“, te su učesnici prvi put bili u prilici da rešavaju zagonetke iz 19. veka,  poput pitalica, menjaljki, rebusa i anagrama. Takođe, prikazane su najranije forme „Nevenovih“ ispunjaljki, magičnih likova i ukrštenih reči. Posebna pažnja posvećena je zagonetkama u stihu koje predstavljaju najjasniju sponu između Čika Jovinog književnog i enigmatskog rada.

Drugi deo programa počeo je traženjem paralela između nekadašnjih daštalica i savremene enigmatike za decu, potom su učesnicima podeljena štampana izdanja „Nevena“ i „Malog Nevena“, a na kraju su se upoznali sa igricama u android aplikaciji „Neven“. Oprobali su se u kvizu, stihovnim anagramima, asocijacijama, ukrštenim rečima i svim ostalim formama koje su uvek dostupne korisnicima aplikacije.

Učesnici su na kraju dobili i specijalna priznanja „najodvažnijima na plovidbi Panonskim morem“, koje im je dodelio Međunarodni centar književnosti za decu „Zmajeve dečje igre“.

Website designed by: Mindmedias Studio