ПРОДУЖЕН РОК ЛИКОВНОГ КОНКУРСА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ!

Поштоване колеге,
с обзиром на чињеницу да се пошта не испоручује, свесни проблема које имате при слању ликовних радова Ваших ученика, одлучили смо да ликовни конкурс Новосадског дечијег културног центра на тему „Уметност/ Уметник је..“, продужимо до 18. јануара 2024. године,  изложба и свечана додела награда, планира се за 03. фебруар 2024. године.

Хвала на разумевању.
Срадчно, Љубица Танкосић
Уредник ликовног програма НСДКЦ-а

НОВОСАДСКИ ДЕЧИЈИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР
РАСПИСУЈЕ ЛИКОВНИ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

Поштовани,

Са задовољством Вас позивамо да узмете учешће у Ликовном конкурсу за децу и младе, који расписује Новосадски дечији културни центар. Жеља нам је да овај ликовни конкурс постане традиционалан, па Вас молимо да својим учешћем допринесете том нашем циљу.

ТЕМА КОНКУРСА: „Уметност/уметник је…“

 Како у Новосадском дечијем културном центру настојимо да развијамо и негујемо различите врсте уметности намењене дечјем узрасту, с тим у вези  ове године одлучили смо да други по реду Ликовни конкурс Новосадског дечијег културног центра управо понесе тако широк назив: „Уметност /уметник је…“.

Ако на тренутак застанемо и размислимо, увидећемо да је уметност и да су уметници свуда око нас, у позоришту као глумци, сценографи, костимографи, луткари, дизајнери светла или звука, оперски певачи, балетски уметници, диригенти, оркестар и хор. Дизајнери текстила се брину о изгледу гардеробе коју носимо, индустријски дизајнер има најраспрострањенију и веома важну улогу, он осмишљава изглед предмета које масовно и свакодневно користимо, а они свакако могу имати и уметнички призвук. Лепоти ликовног дела, било да је то то слика, графика, цртеж или скулптура, дивимо се у галеријама или музејима, док она монументална вајарска дела посећујемо углавном у отвореном простору.  Док шетамо улицама градова, погледе нам привлаче зграде и њихове фасаде које су осмислиле архитекте,  а ако завиримо кроз прозор, можемо пронаћи и рад дизајнера ентеријера. Свакодневно се сусрећемо и са музиком, књигама, стриповима и филмом… Размислите: колико је ту још професија које обављају уметници? Модерно време доноси нам и нови приступ плесу, као што је савремени плес, кроз који се могу комбиновати различите вресте уметности.

Пренесите на папир  – ликовно представите неку од различитих врста уметности, или како ви замишљате просес стварања неког од уметничких дела које вас опчињава. Откријте неко ново занимање уметника, или покушајте да замислите и ликовно представите како је то изгледало док је вајар обликовао скулптуру високу неколико метара.

Овим ликовним конкурсом желимо да код деце и младих освестимо распрострањеност уметничког деловања у свакодневном животу свих нас, да их инспиришемо и подстакнемо да схвате важност рада уметника, али и да се кроз креативни процес стварања повежу са различитим врстама уметности, да осете блискост, поштовање и разумевање за њих, али и за установе културе.   Желимо да код деце и младих пробудимо љубав која ће их трајно повезати са културом и уметности.

Зато вас позивамо да учествујете, у нади да ћемо код деце створити простор за ликовно промишљање на задату тему, али и да ћемо успети да им освестимо најразличитије сфере уметности –  оне познате,  а можда ће и  сами открити неке нове.

УСЛОВИ КОНКУРСА:

 • На ликовном конкурсу Новосадског дечијег културног центра могу да учествују сва деца узраста од 5 до 18 година, индивидуално или посредством предшколских установа, основних и средњих школа, као и приватних школа, ликовних радионица или атељеа за децу и младе.

              Формат радова је максималних димензија 50 x 70 cm.

 • Радови морају да буду самостална дечја остварења.
 • Дозвољене су све ликовне технике: сликарске, цртачке, графичке, укључујући и вајарске – скулптуре/објекте. Уколико шаљете скулптуре или објекте, они морају да буду прописно упаковани како би била спречена евентуална оштећења, за које НСДКЦ не сноси одговорност.
 • Није дозвољено слати радове који садрже органске материје (плодове природе, зачине, тестенину, перје и слично), нити било који други материјал који није адекватно причвршћен или залепљен.
 • Радове послате у ролни или пресавијене, као ни радове који су опремљени – урамљени –  жири неће узимати у разматрање.
 • Приликом одабира радова за излагање и/или награђивање, предност ће имати они у којима није коришћен папир за куцање, па саветујемо да за свој рад одаберете другe (цртачки/сликарски) прикладније врсте папира.
 • Такође, предност ће имати ликовна остварења на којима доминантна креативност и ликовни израз детета, квалитетан менторски рад у погледу мотивације ученика, усклађеност теме и технике, истрајност у раду ученика, као и одсуство шаблонског приступа у ликовном изразу детета.
 • Радови се не враћају, већ остају у збирци Новосадског дечијег културног центра. Организатор задржава право да све пристигле радове по конкурсу користи за друге непрофитабилне изложбе, у добротворне сврхе или да их даље репродукује, у штампи или на било ком медију.
 • На полеђини сваког рада мора да стоји електронски попуњена и залепљена табела с подацима која је дата у прилогу Ликовног конкурса. Одговарајућу табелу потребно је сачувати на компјутеру, а потом отворити, попунити, одштампати те залепити на полеђину сваког рада.
 • ВАЖНА НАПОМЕНА: Све податке попунити искључиво на компјутеру. Подаци написани руком неће бити узети у разматрање.

Стручни жири ће доделити укупно 15 награда, и то према следећим категоријама:

 • по три награде за предшколски узраст
 • по три награде за млађи основношколски узраст
 • по три награде за старији основношколски узраст
 • по три награде за средњошколски узраст
 • по три награде у категорији ликовних радионица и атељеа за децу и омладину, као и одређени број похвала.

ОБАВЕЗНЕ ТАБЕЛЕ СА ПОДАЦИМА ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ:

РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: 18. јануар 2023. године

Радове слати на адресу Новосадског дечијег културног центра, са назнаком:

За  ликовни конкурс:

Новосадски дечији културни центар

Радничка 20 (први спрат)

21000 Нови Сад

моб. 064/47-37-363

021/521 – 447

www. http://nsdkc.rs/     ljubica.tankosic@nsdkc      office@nsdkc.rs