Izložba dečjih grafika sa kraja prošlog veka

Izložba dečjih grafika sa kraja prošlog veka

Izložba dečjih grafika sa kraja prošlog veka otvorena je danas u Galeriji Novosadskog dečjeg kulturnog centra (NSDKC). Ljubitelji umetnosti imaće priliku da pogledaju ovu nesvakidašnju izložbu do 2. aprila; ponedeljkom, sredom, četvrtkom i petkom od 10 do 15 sati i utorkom od 15 do 20 sati.
Izloženo je pedeset reprezentativnih grafika mahom većeg formata, koje  datiraju iz perioda 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošlog veka.  „Većina grafika, realizovana  je u tehnici visoke štampe- linorez i jedan manji broj karton- štampi. Takođe izloženo je i 10 linoreza u boji, a za čiju izradu je nephodno izuzetno strpljenje, pažnja i motivacija. Takođe, tu je i 12 grafika malog formata, koje su izvedene u tehnici duboke štampe- bakropis i akvatinta.“- rekla je Ljubica Tankosić, likovni urednik NSDKC.
Prema rečima likovne urednice, u pitanju su dečje grafike iz bogate kolekcije „Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine“ i  koje su po odabiru likovnog pedagoga i članice Centra, Emine Čamo Lorbek, bile odabrane za izložbu povodom  50 godina rada Centra. A jedan manji segment tih grafika čini ovu izložbu.
Ideju za ovu izložbu, kako kaže urednica, dobili su sasvim spontano i prirodno, želeći pre svega da povežu  dva Centra koji se svaki na svoj način bavi decom i dečjim stvaralaštvom, kao i  izlagačkom delatnošću.
-„Moram spomenuti da se upravo veliki broj izložbi „Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine“ od njegovog osnivanja i održavao na nekadašnjem Radničkom univerzitetu „Radivoj Ćirpanov“, koji je na neki način preteča Novosadskog dečjeg kulturnog centra- dodala je Tankosić.
Grafike su  stvarala deca sa prostora bivše Jugoslavije,uzrasta od 8 do 15 godina.-„Deca su nekada imala više motivacije , strpljenja i pažnje prilikom izrade likovnih radova, što se može i videti samo površnim pogledom na ovu izložbu. Na žalost, danas je gotovo nemoguće u redovnom školskom programu zamisliti realizaciju dečjih likovnih radova na ovom nivou. Svaka generacija nosi neke svoje lične pečate. Ova izložba oslikava duh vremena dece  koja su odrastala krajem  prošlog veka.  Izloženi radovi dokumentuju vreme kada je grafika bila deo redovnog plana i programa osnovnog i srednjeg obrazovanja, što danas na žalost nije slučaj. Danas su retki likovni pedagozi koji su u svoj program uvrstili i ovu magičnu likovnu tehniku, koja nudi toliko mnogo za misaoni, likovni, motorički razvoj deteta. Ujedno, ova izložba predstavlja i primere dobre prakse, smatram da se iz nje može mnogo toga naučiti.  Izložba je značajna i zbog  vremena koje je proteklo od nastanka ovih radova, ali moramo odati priznanje i ljudima koji su zaslužni za očuvanje vredne zbirke koju poseduje „Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine“, i koji su nam praktično omogućili da nakon toliko vremena uživamo u ovim radovima.“-rekla je urednica.
Vojvodina je već dugo vodeća  što se tiče likovnog stvaralaštva  dece zahvaljujući   Bogumilu Karlavarisu  osnivaču „Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine“.  Dugo je delovao i već spomenuti Radnički univerzitet „Radivoj Ćirpanov“ sa svojim izuzetnim kulturnim programima, kao i manifestacija „Raspustilište“ koje je danas jednako aktuelna i koja za vreme školskih raspusta okuplja  veliki broj dece nudeći im izuzetno bogate i kvalitetne kulturne sadržaje.  Od 2019. godine, grad je bogatiji za još jednu ustanovu kulture  namenjenu deci i omladini, a to je upravo  Novosadski dečji kulturni centar u čijoj galeriji je i otvorena ova izložba. Kompletan program NSDKC-a  nudi velike mogućnosti  deci da se izraze na raznim poljima.
„Što se  tiče likovnog programa  NSDKC – a smatram da je on veoma raznovrsan  jer deca  imaju priliku da se kroz likovne radionice koje organizujemo tokom godine izraze i kroz različite tehnike crtanja, slikanja, vajanja i grafike. Tu su i tematske izložbe, od prošle godine, tokom leta se realizuje i likovna kolonija za decu, različiti likovni konkursi, a od prošle godine  pridružio nam se  i časopis za decu „Neven“ koji je obnovio svoj likovni konkurs .“- rekla je urednica likovnog programa NSDKC.

 

Website designed by: Mindmedias Studio