Изложба дечјих графика са краја прошлог века

Изложба дечјих графика са краја прошлог века

Изложба дечјих графика са краја прошлог века отворена је данас у Галерији Новосадског дечјег културног центра (НСДКЦ). Љубитељи уметности имаће прилику да погледају ову несвакидашњу изложбу до 2. априла; понедељком, средом, четвртком и петком од 10 до 15 сати и уторком од 15 до 20 сати.
Изложено је педесет репрезентативних графика махом већег формата, које  датирају из периода 70-их, 80-их и 90-их година прошлог века.  „Већина графика, реализована  је у техници високе штампе- линорез и један мањи број картон- штампи. Такође изложено је и 10 линореза у боји, а за чију израду је непходно изузетно стрпљење, пажња и мотивација. Такође, ту је и 12 графика малог формата, које су изведене у техници дубоке штампе- бакропис и акватинта.“- рекла је Љубица Танкосић, ликовни уредник НСДКЦ.
Према речима ликовне уреднице, у питању су дечје графике из богате колекције „Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине“ и  које су по одабиру ликовног педагога и чланице Центра, Емине Чамо Лорбек, биле одабране за изложбу поводом  50 година рада Центра. А један мањи сегмент тих графика чини ову изложбу.
Идеју за ову изложбу, како каже уредница, добили су сасвим спонтано и природно, желећи пре свега да повежу  два Центра који се сваки на свој начин бави децом и дечјим стваралаштвом, као и  излагачком делатношћу.
-„Морам споменути да се управо велики број изложби „Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине“ од његовог оснивања и одржавао на некадашњем Радничком универзитету „Радивој Ћирпанов“, који је на неки начин претеча Новосадског дечјег културног центра- додала је Танкосић.
Графике су  стварала деца са простора бивше Југославије,узраста од 8 до 15 година.-„Деца су некада имала више мотивације , стрпљења и пажње приликом израде ликовних радова, што се може и видети само површним погледом на ову изложбу. На жалост, данас је готово немогуће у редовном школском програму замислити реализацију дечјих ликовних радова на овом нивоу. Свака генерација носи неке своје личне печате. Ова изложба осликава дух времена деце  која су одрастала крајем  прошлог века.  Изложени радови документују време када је графика била део редовног плана и програма основног и средњег образовања, што данас на жалост није случај. Данас су ретки ликовни педагози који су у свој програм уврстили и ову магичну ликовну технику, која нуди толико много за мисаони, ликовни, моторички развој детета. Уједно, ова изложба представља и примере добре праксе, сматрам да се из ње може много тога научити.  Изложба је значајна и због  времена које је протекло од настанка ових радова, али морамо одати признање и људима који су заслужни за очување вредне збирке коју поседује „Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине“, и који су нам практично омогућили да након толико времена уживамо у овим радовима.“-рекла је уредница.
Војводина је већ дуго водећа  што се тиче ликовног стваралаштва  деце захваљујући   Богумилу Карлаварису  оснивачу „Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине“.  Дуго је деловао и већ споменути Раднички универзитет „Радивој Ћирпанов“ са својим изузетним културним програмима, као и манифестација „Распустилиште“ које је данас једнако актуелна и која за време школских распуста окупља  велики број деце нудећи им изузетно богате и квалитетне културне садржаје.  Од 2019. године, град је богатији за још једну установу културе  намењену деци и омладини, а то је управо  Новосадски дечји културни центар у чијој галерији је и отворена ова изложба. Комплетан програм НСДКЦ-а  нуди велике могућности  деци да се изразе на разним пољима.
„Што се  тиче ликовног програма  НСДКЦ – а сматрам да је он веома разноврсан  јер деца  имају прилику да се кроз ликовне радионице које организујемо током године изразе и кроз различите технике цртања, сликања, вајања и графике. Ту су и тематске изложбе, од прошле године, током лета се реализује и ликовна колонија за децу, различити ликовни конкурси, а од прошле године  придружио нам се  и часопис за децу „Невен“ који је обновио свој ликовни конкурс .“- рекла је уредница ликовног програма НСДКЦ.

 

Website designed by: Mindmedias Studio