Izabrana najbolja novogodišnja čestitka: Anastasija pobednica Literarnog konkursa

„Draga Nova godino dođi, ako u sebi zrnce dobrote odraslima nosiš, ponesi im i dva koraka detinjstva i čar muzike u srca im usadi…“, ovo je deo novogodišnje čestitke Anastasije Stojadinović iz Beograda, apsolutne pobednice ovogodišnjeg Literarnog konkursa za najbolju novogodišnju čestitku koji je trajao od 16. do 25. decembra, u okviru 37. Raspustilišta, u Kulturnoj stanici Mlin.

Više od 100 radova stiglo je iz gradova Srbije, ali i iz zemalja regiona, a pored apsolutne pobednice, biće nagrađeni:Aleksija Spasić, deca iz PU „Stonogica“, Kristina Ivanov, Jovana Glidžić, Palc Teas, Aleksandra Mirimanov, Lana Veljković, Petra Vujisić, Simona Paslamuškova, Sana Kozomora, Ena Živadinović, Petra Zorotić, Debora Anastasova, Danilo Stamenković i Helena Francuski.

Pobednička čestitka izabrana je danas na onlajn radionici održanoj preko „zoom“  platforme, a žiri su činili pisci i pesnici za decu: Tode Nikoletić, Dejan Aleksić i Uroš Petrović. Žiri je saglasan da je bilo teško napraviti odabir i da su u najvećoj meri čestitke bile pesničke.

„Imamo više nagrađenih, pored apsolutne pobednice, jer su svi uputili lepe želje svetu i što je najvažnije ovim putem smo uspostavili jedan lep most saradnje i prijateljstva“, rekao je Tode Nikoletić. Uroš Petrović pohvalio je kreativnost najmlađih i da mu je drago što već sada može da vidi njihove naslednike na polju pisanja lepih reči.

„Drago mi je da svi koji učestvuju u ovom konkursu spadaju u onaj deo čovečanstva koji je rešio da iskoristi i ova čudna vremena da napravi nešto lepo. Bolje da se sećate ove godine kao godine u kojoj ste napisali lepu pesmu ili priču, ako ništa drugo, bilo je vremena za stvaranje“, rekao je Petrović, a da se čitava ova godina obeležena pandemijom odrazila i na čestitke, potvrđuje Dejan Aleksić.

„Kad god deci date zadatak da nešto dobro poruče, deca su uvek inspirisana, jer prosto iz te dečije optike posmatranja sveta uvek se očita želja da sve bude dobro i mislim da je to nešto što nama odraslima nedostaje makar da želimo, to pravo nam niko ne može oduzeti“, istakao je Aleksić.

Najuspešnije novogodišnje poruke biće nagrađene knjigama i časopisima za decu, što će obezbediti Novosadski dečiji kulturni centar Novi Sad i časopis „Neven“.

Pored odabira najlepše čestitke, radionica je bila prilika za druženje dece sa pomenutim piscima. Više od 20 dece iz Srbije i regiona je na radionici i imalo prilike da razgovara sa piscima na različite teme, koji su im kao iskusni književnici uputili i brojne savete za pisanje i pročitali pojedine pesme.

Manifestacija 37. Raspustilište počela je 21. i traje do 31. decembra u Kulturnoj stanici Mlin, uz poštovanje svih epidemioloških mera, stoga je većina programa realizovana onlajn.