Изабрана најбоља новогодишња честитка: Анастасија победница Литерарног конкурса

„Драга Нова годино дођи, ако у себи зрнце доброте одраслима носиш, понеси им и два корака детињства и чар музике у срца им усади…“, ово је део новогодишње честитке Анастасије Стојадиновић из Београда, апсолутне победнице овогодишњег Литерарног конкурса за најбољу новогодишњу честитку који је трајао од 16. до 25. децембра, у оквиру 37. Распустилишта, у Културној станици Млин.

Више од 100 радова стигло је из градова Србије, али и из земаља региона, а поред апсолутне победнице, биће награђени:Алексија Спасић, деца из ПУ „Стоногица“, Кристина Иванов, Јована Глиџић, Палц Теас, Александра Мириманов, Лана Вељковић, Петра Вујисић, Симона Пасламушкова, Сана Козомора, Ена Живадиновић, Петра Зоротић, Дебора Анастасова, Данило Стаменковић и Хелена Француски.

Победничка честитка изабрана је данас на онлајн радионици одржаној преко „zoom“  платформе, а жири су чинили писци и песници за децу: Тоде Николетић, Дејан Алексић и Урош Петровић. Жири је сагласан да је било тешко направити одабир и да су у највећој мери честитке биле песничке.

„Имамо више награђених, поред апсолутне победнице, јер су сви упутили лепе жеље свету и што је најважније овим путем смо успоставили један леп мост сарадње и пријатељства“, рекао је Тоде Николетић. Урош Петровић похвалио је креативност најмлађих и да му је драго што већ сада може да види њихове наследнике на пољу писања лепих речи.

„Драго ми је да сви који учествују у овом конкурсу спадају у онај део човечанства који је решио да искористи и ова чудна времена да направи нешто лепо. Боље да се сећате ове године као године у којој сте написали лепу песму или причу, ако ништа друго, било је времена за стварање“, рекао је Петровић, а да се читава ова година обележена пандемијом одразила и на честитке, потврђује Дејан Алексић.

„Кад год деци дате задатак да нешто добро поруче, деца су увек инспирисана, јер просто из те дечије оптике посматрања света увек се очита жеља да све буде добро и мислим да је то нешто што нама одраслима недостаје макар да желимо, то право нам нико не може одузети“, истакао је Алексић.

Најуспешније новогодишње поруке биће награђене књигама и часописима за децу, што ће обезбедити Новосадски дечији културни центар Нови Сад и часопис „Невен“.

Поред одабира најлепше честитке, радионица је била прилика за дружење деце са поменутим писцима. Више од 20 деце из Србије и региона је на радионици и имало прилике да разговара са писцима на различите теме, који су им као искусни књижевници упутили и бројне савете за писање и прочитали поједине песме.

Манифестација 37. Распустилиште почела је 21. и траје до 31. децембра у Културној станици Млин, уз поштовање свих епидемиолошких мера, стога је већина програма реализована онлајн.