GOSTUJUĆA IZLOŽBA DEČJEG KULTURNOG CENTRA BEOGRAD

GOSTUJUĆA IZLOŽBA DEČJEG KULTURNOG CENTRA BEOGRAD

STRIP KAIŠ

U petak 17. juna u 12 časova, u  galeriji Novosadskog dečijeg kulturnog centra  otvorena je Izložba selektovanih radova Međunarodnog konkursa STRIP KAIŠ u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, koji je ovih dana proslavio i 70 godina postojanja. Nakon otvaranja izložbe, učenici šestog razreda OŠ „Mika Antić“ iz Novog Sada, učestvovali su u praktično-teorijskim radionicama pod nazivom „Kako nastaje karikatura?” i ,,Šta je to strip kaiš” uz prisustvo Zorana Mihailovića, poznatog karikaturiste i mladog ilustratora Uroša Maksimovića, međunarodno nagrađivanog saradnika-edukatora u Radionici stripa i karikature Dečjeg kulturnog centra Beograd.
Najzainteresovaniji su  zavirili i u svet animacije. Marija Milanović Lazarevski, rediteljka animiranog filma, pokazala je  šta je to džepni bioskop (flip book) i na koji način funkcioniše pokretna slika u animaciji i šta predstavlja animirani film.

Izložba će biti otvorena do 28. jula 2022. godine, i može se pogledati svakog radnog dana tokom radnog vremena Novosadskog dečijeg kulturnog centra  (Radnička 20, prvi sprat).

 

Ljubica Tankosić
Urednik likovnog programa NSDKC

 

Na izložbi su predstavljeni radovi dece i mladih, uzrasta od 5 do 18 godina, iz Srbije, Severne Makedonije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Italije, Ukrajine, Belorusije, Zambije, Gambije i Kenije.

Upravo tolika raznolikost daje mogućnost da sagledamo kako deca i mladi rođeni u digitalnoj eri kreiraju sopstvenu priču u slikama. Posebno tokom izolovanosti usled pandemije i izmenjene svakodnevice u poslednje dve godine, kada su virtuelni hodnici zamenili realan svet i kada je stvarnost postala upitna, a život se preselio na društvene mreže. Bogatstvo radova koji su stigli na konkurs pokazuje da su uspeli da uteknu iz mračnih hodnika anksioznosti oni koji su pronašli veliku radost u stvaranju; jer strip je najbolji medij koji pomaže adolescentima da se kroz vizuelno – satiričnu formu suoče sa odrastanjem i prevaziđu neke krizne situacije.

U okviru Međunarodnog konkursa, opredelili smo se za najjednostavniju formu, želeći da podstaknemo decu i mlade da svoje zamišljene priče predstave kroz nekoliko sukcesivno povezanih prizora. Žiri je davao prednost onim radovima koji su posedovali originalan jezik, dobru izražajnu tehniku i interesantnu priču.

Članovi stručnog žirija bili su: Nikola Kostandinović, poznati strip autor i grafički dizajner; Filip Stanković, strip autor, pedagog i Zoran Stefanović, pisac, istoričar kulture, upravnik Centra za umetnost stripa Udruženja stripovskih umetnika Srbije.

Međunarodni konkurs STRIP KAIŠ podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Zahvljujući podršci Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, informacija o konkursu je distribuirana širom sveta.

Urednik likovnog programa
Dečjeg kulturnog centra Beograd
Istoričar umetnosti
Lidija Seničar

 

Website designed by: Mindmedias Studio