ГОСТУЈУЋА ИЗЛОЖБА ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАД

ГОСТУЈУЋА ИЗЛОЖБА ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАД

СТРИП КАИШ

У петак 17. јуна у 12 часова, у  галерији Новосадског дечијег културног центра  отворена је Изложба селектованих радова Међународног конкурса СТРИП КАИШ у организацији Дечјег културног центра Београд, који је ових дана прославио и 70 година постојања. Након отварања изложбе, ученици шестог разреда ОШ „Мика Антић“ из Новог Сада, учествовали су у практично-теоријским радионицама под називом „Како настаје карикатура?” и ,,Шта је то стрип каиш” уз присуство Зорана Михаиловића, познатог карикатуристе и младог илустратора Уроша Максимовића, међународно награђиваног сарадника-едукатора у Радионици стрипа и карикатуре Дечјег културног центра Београд.
Најзаинтересованији су  завирили и у свет анимације. Марија Милановић Лазаревски, редитељка анимираног филма, показала је  шта је то џепни биоскоп (flip book) и на који начин функционише покретна слика у анимацији и шта представља анимирани филм.

Изложба ће бити отворена до 28. јула 2022. године, и може се погледати сваког радног дана током радног времена Новосадског дечијег културног центра  (Радничка 20, први спрат).

 

Љубица Танкосић
Уредник ликовног програма НСДКЦ

 

На изложби су представљени радови деце и младих, узраста од 5 до 18 година, из Србије, Северне Македоније, Румуније, Босне и Херцеговине, Италије, Украјине, Белорусије, Замбије, Гамбије и Кеније.

Управо толика разноликост даје могућност да сагледамо како деца и млади рођени у дигиталној ери креирају сопствену причу у сликама. Посебно током изолованости услед пандемије и измењене свакодневице у последње две године, када су виртуелни ходници заменили реалан свет и када је стварност постала упитна, а живот се преселио на друштвене мреже. Богатство радова који су стигли на конкурс показује да су успели да утекну из мрачних ходника анксиозности они који су пронашли велику радост у стварању; јер стрип је најбољи медиј који помаже адолесцентима да се кроз визуелно – сатиричну форму суоче са одрастањем и превазиђу неке кризне ситуације.

У оквиру Међународног конкурса, определили смо се за најједноставнију форму, желећи да подстакнемо децу и младе да своје замишљене приче представе кроз неколико сукцесивно повезаних призора. Жири је давао предност оним радовима који су поседовали оригиналан језик, добру изражајну технику и интересантну причу.

Чланови стручног жирија били су: Никола Костандиновић, познати стрип аутор и графички дизајнер; Филип Станковић, стрип аутор, педагог и Зоран Стефановић, писац, историчар културе, управник Центра за уметност стрипа Удружења стриповских уметника Србије.

Међународни конкурс СТРИП КАИШ подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије. Захвљујући подршци Министарства спољних послова Републике Србије, информација о конкурсу је дистрибуирана широм света.

Уредник ликовног програма
Дечјег културног центра Београд
Историчар уметности
Лидија Сеничар

 

Website designed by: Mindmedias Studio