Evropski parlament mladih Srbije – konferencija na temu “Breaking stereotypes and connecting communities”

Evropski parlament mladih Srbije – konferencija na temu “Breaking stereotypes and connecting communities”

Evropski parlament mladih Srbije je omladinska, nevladina, neprofitna organizacija koja već 16 godina promoviše ideje demokratije, ljudskih prava, neformalnog obrazovanja i omladinskog aktivizma kroz projekte različitih formata i vršnjačku edukaciju. Mi predstavljamo ogranak velike evropske mreže Evropskog parlamenta mladih koja postoji od 1987. godine i godišnje okuplja preko 30 000 mladih širom Evrope. Evropski parlament mladih je jedinstveni vršnjački obrazovni program koji spaja i okuplja mlade iz cele Evrope, kako bi im pružio mogućnost da diskutuju i na kreativan način pristupe rešavanju aktuelnih problema s kojima se susreće Evropa, ali i svet. Mi volimo da kažemo da “Evropski parlament mladih ne menja svet, ali menja ljude koji će imati priliku da to urade”.
Regionalne konferencije predstavljaju četvorodnevne simulacije rada Evropskog parlamenta i imaju za cilj da okupe više od 100 srednjoškolaca iz našeg regiona, upoznaju ih sa radom organizacije i predstave im koncept rada i funkcionisanje mreže. U tri najveća grada u Srbiji, Novom Sadu, Beogradu i Nišu se svake godine, poslednjih 15 godina održava po jedna konferencija u okviru ovog projekta, tako da ovaj format događaja u svoje aktivnosti uključuje preko 350 srednjoškolaca i studenata iz Srbije svake godine. Do sada je organizovano sveukupno 54 regionalnih konferencija, a projekat se već nekoliko godina unazad realizuje zahvaljujući partnerstvu i podršci fondacije Konrad Adenauer. Ove godine organizujemo tri konferencije u periodu od sredine marta do početka maja, od kojih je jedna 54.
Regionalna konferencija u Novom Sadu  održala se  od 7. do 10. aprila.
Krovna tema konferencije je bila “Breaking stereotypes and connecting communities” i imala je za cilj da pokrene dijalog o ljudima iz društveno-osetljivih grupa i njihovim problemima. To je urađeno tako što je svaki od 7 komiteta diskutovao o jednoj grupi, a poslednjeg dana na Generalnoj skupštini su svi učesnici imali prilku da izraze svoje mišljenje o datim temama.
Svakog dana konferencije se održava se drugačiji program, u zavisnosti od faze razvoja rešenja. Stoga smo 7. aprila bili u Novosadskom dečijem kulturnom centru (Kulturnoj stanici Mlin), gde su vođe timova držale treninge učesnicima kako da na pravi način vrše zadatke koji im slede u narednim danima. Za ovaj prostor smo se odlučili zbog lokacije, multifunkcionalnosti i mogućnosti da svaki tim radi u odvojenoj prostoriji. Zahvaljujemo se zaposlenima Novosadskog dečijeg kulturnog centra na gostoprimstvu, interesovanju za naš projekat i lepoj atmosferi. Nadamo se da je ovo samo početak jedne dugogodišnje saradnje.

Kristina Taš i Milan Simović
Glavni organizatori 54. Regionalne konferencije Evropskog parlamenta mladih Srbije u Novom Sadu

Website designed by: Mindmedias Studio