Европски парламент младих Србије – конференција на тему “Breaking stereotypes and connecting communities”

Европски парламент младих Србије – конференција на тему “Breaking stereotypes and connecting communities”

Европски парламент младих Србије је омладинска, невладина, непрофитна организација која већ 16 година промовише идеје демократије, људских права, неформалног образовања и омладинског активизма кроз пројекте различитих формата и вршњачку едукацију. Ми представљамо огранак велике европске мреже Европског парламента младих која постоји од 1987. године и годишње окупља преко 30 000 младих широм Европе. Европски парламент младих је јединствени вршњачки образовни програм који спаја и окупља младе из целе Европе, како би им пружио могућност да дискутују и на креативан начин приступе решавању актуелних проблема с којима се сусреће Европа, али и свет. Ми волимо да кажемо да “Европски парламент младих не мења свет, али мења људе који ће имати прилику да то ураде”.
Регионалне конференције представљају четвородневне симулације рада Европског парламента и имају за циљ да окупе више од 100 средњошколаца из нашег региона, упознају их са радом организације и представе им концепт рада и функционисање мреже. У три највећа града у Србији, Новом Саду, Београду и Нишу се сваке године, последњих 15 година одржава по једна конференција у оквиру овог пројекта, тако да овај формат догађаја у своје активности укључује преко 350 средњошколаца и студената из Србије сваке године. До сада је организовано свеукупно 54 регионалних конференција, а пројекат се већ неколико година уназад реализује захваљујући партнерству и подршци фондације Конрад Аденауер. Ове године организујемо три конференције у периоду од средине марта до почетка маја, од којих је једна 54.
Регионална конференција у Новом Саду  одржала се  од 7. до 10. априла.
Кровна тема конференције је била “Breaking stereotypes and connecting communities” и имала је за циљ да покрене дијалог о људима из друштвено-осетљивих група и њиховим проблемима. То је урађено тако што је сваки од 7 комитета дискутовао о једној групи, а последњег дана на Генералној скупштини су сви учесници имали прилку да изразе своје мишљење о датим темама.
Сваког дана конференције се одржава се другачији програм, у зависности од фазе развоја решења. Стога смо 7. априла били у Новосадском дечијем културном центру (Културној станици Млин), где су вође тимова држале тренинге учесницима како да на прави начин врше задатке који им следе у наредним данима. За овај простор смо се одлучили због локације, мултифункционалности и могућности да сваки тим ради у одвојеној просторији. Захваљујемо се запосленима Новосадског дечијег културног центра на гостопримству, интересовању за наш пројекат и лепој атмосфери. Надамо се да је ово само почетак једне дугогодишње сарадње.

Кристина Таш и Милан Симовић
Главни организатори 54. Регионалне конференције Европског парламента младих Србије у Новом Саду

Website designed by: Mindmedias Studio