Енигматске дечје игре

Енигматске дечје игре

Радионице „Енигматске дечје игре“ одржане су у среду, 9. јуна, у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Каменици,  као претпрограм 64. Змајевих дечјих Игара , а у организацији Дечјег културног центра у  Новом Саду.  Са ученицима  4. разреда, подељеним у групе,  радио је Младен Марковић, аутор енигматских задатака у листовима за децу “Невен” и “Мали Невен”.

“Енигматске дечје игре” садржински су базиране на лику и делу Јована Јовановића Змаја. Осмишљене су с циљем да деци приближе поједине енигматске форме (анаграм у стиху, укрштеницу, осмосмерку, испуњаљку), подсете их на едукативну моћ енигматике и укажу на нераскидиву везу између књижевности и загонеташтва. Посебна пажња посвећена је дашталицама које су пласиране и популаризоване у Чика Јовином „Невену“.

Програм је садржао уводну реч, презентацију, интерактивно решавање пригодних задатака и групно састављање укрштенице, испуњаљке и слагаљке. Деци су уручени и специјални листови за индивидуално састављање и дато упутство за учешће на конкурсу. Најуспешнији радови биће објављени у наредном броју „Невена“, а најбољи мали састављачи ће добити награде.

Малишани су премашили очекивања организатора у погледу интересовања, ангажованости и ентузијазма. На питање: „Зашто решавамо енигматске задатке?“ имали су спремне одговоре, попут: „Да обогатимо знање“, „Да активирамо мозак“ и „Да се забавимо“. У складу с тим, показали су велику склоност ка решавању енигматских задатака, али и изванредан смисао за састављање. Штавише, већини њих су приказане форме одраније познате, иако се нису често сусретали са енигматиком која је прилагођена њиховом узрасту, знању и потребама.

Јелена Допуђ, уредница листа за децу „Невен“  је свим учесницима поклонила најновије бројеве  „Невена“ и „Малог Невена“, а од Младена Марковића су добили радне листове са дечјом енигматиком. Вишечасовно дружење је завршено договором о поновном сусрету.

Website designed by: Mindmedias Studio