Empatija i skidanje stigme sa dece koja imaju dijabetes

Empatija i skidanje stigme sa dece koja imaju dijabetes

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se obeležava 14. novembra, juče, 16. novembra u Novosadskom dečijem kulturnom centru, volonteri i članovi udruženja „Plavo srce 021“  održali su radionicu na ovu temu kako bi skrenuli pažnju, informisali i bolje uputili roditelje i decu o načinu života njihovih vršnjaka koji žive sa ovom dijagnozom.

Predsednica udruženja Svetlana Tomić, smatra da se ovoj temi posvećuje malo pažnje: – Mislim da se nedovoljno govori o ovoj temi, obično je to oko 14. novembra a smatram da bi edukacije trebale biti kontinuirane, kako u našem gradu tako i širom Srbije. Sve je više pacijenata sa dijebetesom, pogotovo dece, i mislim da bismo trebali više pažnje posvetiti empatiji i skidanju stigme sa dece koja imaju dijabetes – kaže ona i dodaje da je pomoć i podrška njihovim porodicama veoma važna.

Na radionici pored predavanja, na kome su prestavljeni simptomi koji najavljuju dijabetes, organizovana je i radionica samokontrole dijabetesa. Svi prisutni su mogli da provere svoje vrednosti šećera u krvi, a kao posluženje obezbeđeni su i kolači koji ne sadrže šećer.

Svetlana kaže da je zadovoljna ishodom današnje radionice i pažnjom koju su posvetili roditelji, deca i drugi građani.

tekst i fotografije: Nikolina Kostadinović
Website designed by: Mindmedias Studio