Емпатија и скидање стигме са деце која имају дијабетес

Емпатија и скидање стигме са деце која имају дијабетес

Поводом Светског дана борбе против дијабетеса, који се обележава 14. новембра, јуче, 16. новембра у Новосадском дечијем културном центру, волонтери и чланови удружења „Плаво срце 021“  одржали су радионицу на ову тему како би скренули пажњу, информисали и боље упутили родитеље и децу о начину живота њихових вршњака који живе са овом дијагнозом.

Председница удружења Светлана Томић, сматра да се овој теми посвећује мало пажње: – Мислим да се недовољно говори о овој теми, обично је то око 14. новембра а сматрам да би едукације требале бити континуиране, како у нашем граду тако и широм Србије. Све је више пацијената са дијебетесом, поготово деце, и мислим да бисмо требали више пажње посветити емпатији и скидању стигме са деце која имају дијабетес – каже она и додаје да је помоћ и подршка њиховим породицама веома важна.

На радионици поред предавања, на коме су престављени симптоми који најављују дијабетес, организована је и радионица самоконтроле дијабетеса. Сви присутни су могли да провере своје вредности шећера у крви, а као послужење обезбеђени су и колачи који не садрже шећер.

Светлана каже да је задовољна исходом данашње радионице и пажњом коју су посветили родитељи, деца и други грађани.

текст и фотографије: Николина Костадиновић
Website designed by: Mindmedias Studio