Doživljaj sveta iz ugla deteta – Crteži putuju vremenom do Zastava budućnosti

Doživljaj sveta iz ugla deteta – Crteži putuju vremenom do Zastava budućnosti

Najbogatija zbirka dečjih i omladinskih radova u Evropi nalazi se u Novom Sadu, i to u okviru Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine koji broji više od 20 hiljada dečijih radova iz 110 zemalja sveta. „Zastave budućnosti“ Evropske prestonice kulture su zato bile odličan momenat da se izrodi multimedijalna interaktivna izložba dečijih i omladinskih radova „Crteži putuju vremenom“ koja će biti otvorena 28. aprila u novoobnovljenom objektu Radionica, u Kreativnom distriktu. Trajaće do 15. maja.

Izložba predstavlja svojevrsan vremeplov, hronološki prikaz razvoja dečjeg i omladinskog crteža i njegovog doživljaja sveta, u kome je posetiocu omogućeno da „poseti“ sedamdeset godina unazad, idući do 1954. i početaka Evropske unije.

„U pitanju su radovi dece i omladine prvenstveno iz bivše Jugoslavije, ali tu je i međunarodna kolekcija koja obuhvata 110 zemalja sveta. Izložba je biti podeljena po dekadama, po paviljonima i na taj način će posetioci moći da prate taj razvoj i hronologiju razvoja dečijeg crteža. I na kraju tog puta očekuje nas jedan Paviljon budućnosti, kao jedna vremenska kapsula gde će deca imati priliku da stvaraju”, rekla je direktorka Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine i urednica likovnog programa Novosadskog dečijeg kulturnog centra,  Ljubica Tankosić.

Kako bi se omogućila kulturna razmena dece i mladih i podstakao razgovor o budućnosti Evrope, neophodno je osvrnuti se na prošlost i ne zaboraviti šta sve ona nosi sa sobom. Izložba prikazuje retrospektivni razvoj dece i mladih i njihovu perspektivu u odnosu na različite dominantne društvene i kulturne vrednosti i trendove.

„U okviru izložbe publika će imati priliku da pogleda i svojevrsan Paviljon međunarodne kolekcije gde će zapravo stajati likovni radovi dece iz čitavog sveta. Ukupno će biti izloženo negde oko 1000 radova koje uključuju crteže, slike, grafike, i to grafike velikog formata svih tehnika koje se rade sa decom. Takođe, i jedan manji broj sitne keramike. Publika će moći da prati hronologiju razvoja crteža, a u sklopu izložbe biće predstavljene i skulpture koje su radila ovdašnja deca sa mentorima. Prilikom izrade tih skulptura smo angažovali 200 dece“, dodala je Tankosić.

Uklopljeni u idejnu celinu, izložba će ilustrovati hod vremena kroz razvoj dece i omladine i njihovog stvaralaštva u odnosu na osnovne vrednosti Evropske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina zakona i ljudska prava. Ove vrednosti promovišu ideju otvorenog demokratskog društva baziranog na savremenom humanizmu, koje su uvezane sa istorijom, kulturom i identitetom Novog Sada.

Pored ove izložbe, „Zastave budućnosti“ podariće publici još tri izložbe – „Oni žive” koja će oslikati svakodnevicu studentskog grada, nove savremene umetničke prakse u vidu  „Razlika”, kao i „Otići ili ostati” koja će biti smeštena na Subinom platou. Takođe, od 28. do 30 aprila, u Kreativnom distriktu nastupiće mladi džez sastavi Artur Possing kvartet, Any Key Trio, Kijube, Hauptman, Purple is the Color, Drumbooty, Àbáse, Frontline VibersTurbojazz, potom predstavnici novog „novog talasa” u zemlji i regionu Marko LouisSkier and Yeti, Peki Pele, Fantom, Luka Rajić, KOIKOI, Sitzpinker, Xanadu, Tam, Kene Beri, Nihil, Ba$ha, Spejs Noksi, Bigru, Paja Kratak, No Filter i Rođeni, MickaLifa, Zoi, Piqued Jacks, Monohrom, Koala Voice, Nemanja, Porto Morto, Šajzerbiterlemon, kao i di-džejevi Yusyus, Sebastian Schund, DJ Bend, Stevie Whisper i Feloneezy.

Umetnički izraz mladih koristiće i jezik teatra, perfomansa i mode, i to na festivalu primenjenog pozorišta „Umetnost na dlanu”, festivalu uličnog plesa Groovin’, cirkuskim radionicama i performansima „Uravnoteži se! Cirkusom do balaNSa?”, projektu „Povezivanje kroz modu”, gde će se predstaviti mladi dizajneri i dizajnerke, kao i u okviru performansa „Ecoute/Expansion” francuske koreografkinje Kicu Dibua, u sali kompanije NIS, koja je i sponzor ovog programa.

„Zastave budućnosti” stavljaju fokus i na aktivaciju i edukaciju mladih, i to kroz promociju zdravog načina života, u okviru IDEA Pokretnog koktel bara, DDOR chill out zone, gde će se mladi baviti temom kulture i bezbednosti u saobraćaju kroz jedinstveni Simulator čeonog sudara, a tu je i radionica A1 Srbija – „Bolji vazduh za sve” i „Ja kao digitalni urednik/urednica”, koju će voditi dvojica influensera, Aleksa Todorović i David Pavlović.

Podršku programa „Zastave budućnosti” pružili su IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i NIS. Više informacije o programu „Zastave budućnosti” možete pronaći na sajtu novisad2022.rs.

 

Website designed by: Mindmedias Studio