Enigmatske dečje igre

Enigmatske dečje igre

Radionice „Enigmatske dečje igre“ održane su u sredu, 9. juna, u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici,  kao pretprogram 64. Zmajevih dečjih Igara , a u organizaciji Dečjeg kulturnog centra u  Novom Sadu.  Sa učenicima  4. razreda, podeljenim u grupe,  radio je Mladen Marković, autor enigmatskih zadataka u listovima za decu “Neven” i “Mali Neven”.

“Enigmatske dečje igre” sadržinski su bazirane na liku i delu Jovana Jovanovića Zmaja. Osmišljene su s ciljem da deci približe pojedine enigmatske forme (anagram u stihu, ukrštenicu, osmosmerku, ispunjaljku), podsete ih na edukativnu moć enigmatike i ukažu na neraskidivu vezu između književnosti i zagonetaštva. Posebna pažnja posvećena je daštalicama koje su plasirane i popularizovane u Čika Jovinom „Nevenu“.

Program je sadržao uvodnu reč, prezentaciju, interaktivno rešavanje prigodnih zadataka i grupno sastavljanje ukrštenice, ispunjaljke i slagaljke. Deci su uručeni i specijalni listovi za individualno sastavljanje i dato uputstvo za učešće na konkursu. Najuspešniji radovi biće objavljeni u narednom broju „Nevena“, a najbolji mali sastavljači će dobiti nagrade.

Mališani su premašili očekivanja organizatora u pogledu interesovanja, angažovanosti i entuzijazma. Na pitanje: „Zašto rešavamo enigmatske zadatke?“ imali su spremne odgovore, poput: „Da obogatimo znanje“, „Da aktiviramo mozak“ i „Da se zabavimo“. U skladu s tim, pokazali su veliku sklonost ka rešavanju enigmatskih zadataka, ali i izvanredan smisao za sastavljanje. Štaviše, većini njih su prikazane forme odranije poznate, iako se nisu često susretali sa enigmatikom koja je prilagođena njihovom uzrastu, znanju i potrebama.

Jelena Dopuđ, urednica lista za decu „Neven“  je svim učesnicima poklonila najnovije brojeve  „Nevena“ i „Malog Nevena“, a od Mladena Markovića su dobili radne listove sa dečjom enigmatikom. Višečasovno druženje je završeno dogovorom o ponovnom susretu.

Website designed by: Mindmedias Studio