RODITELJSKA ODGOVORNOST, SREĆA DETETA KAO PRIORITET

 RODITELJSKA ODGOVORNOST, SREĆA DETETA KAO PRIORITET

U sklopu ovogodišnjeg programa Dečije nedelje, „Dete je dete, da ga volite i razumete“, juče je u Novosadskom dečijem Kulturnom centru održana tribina za roditelje, na temu „Roditeljska odgovornost, sreća deteta kao prioritet“.

Program Dečije nedelje već šestu godinu za redom organizuje udruženje „Život kao isnspiracija“ na nivou grada Novog Sada.

Koordinatorka projekta i predsednica udruženja, Ljiljana Maširević, smatra da je veoma važno da sadržaji u okviru dečije nedelje budu posvećeni kako deci tako i  roditeljima.

– U okviru manifestacije organizovane su dve veoma značajne teme, jedna se tiče samopouzdanja, a druga se tiče sreće deteta. Mislim da je veoma korisno da roditelji posećuju ovakav vid edukacija – kaže Ljiljana i dodaje da je ova tema veoma važna i da se o njoj treba dosta pričati i slušati, ali da je pre svega važno slušati prave govornike na ovu temu.

Snežana Golić, pedagog i predavač ove tribine, smatra da su ovakve tribine od velikog značaja jer pedagozi na klasičnim predavanjima ne mogu da se obrate roditelju kao pojedincu već moraju da generalizuju, dok na ovakvim tribinama, radioničarskog tipa, roditelji imaju priliku da postave pitanja iz privatnog života i razmotre sugestije koje su im date.

– Roditelji ovakve tribine ne treba da shvataju kao predavanja već kao konverzacije između nas koji imamo više iskustva i njih koji imaju priliku da pitaju nešto konkretno. Mi dajemo sugestije, a roditelji biraju ono što je njima najkorisnije u datom trenutku – kaže naša sagovornica i dodaje:

– Želela bih da prenesem jednu najsnažniju poruku, a to je da je vaspitanje proces i nešto što dugo traje, deci treba dati vremena da čvrsto stanu na obe noge. Ne treba ih forsirati previše, ne treba se bojati unapred, kako im od tog straha ambicijama ne bismo ugušili detinjstvo.

izveštaj i fotografije: Nikolina Kostadinović
Website designed by: Mindmedias Studio