NEVENI „POD KROŠNJAMA NA ŠTRANDU“

NEVENI „POD KROŠNJAMA NA ŠTRANDU“

Na novosadskoj plaži Štrand, u ambijentu kutka Gradske biblioteke, tokom celog leta traje  manifestacija „Pod krošnjama na Štrandu“.

Osmu godinu za redom realizuje se  događaj koji promoviše medije na jezicima manjina, kulturu i jezike manjinskih zajednica koje žive u Vojvodini. Negovanje interkulturnog i multikulturnog dijaloga je glavni cilj ovog događaja.
„Realizacijom ovog događaja deci i mladima približavamo jezike i kulturu manjinskih zajednica, kako bismo ih ohrabrili da se u osnovnim školama lakše odluče da pohađaju fakultativnu nastavu manjinskih jezika, odnosno, da kao srednjoškolci koji vole da uče, kvalitetno provedu vreme tokom raspusta u okviru institucije kulture što Gradska biblioteka svakako jeste. Gradska biblioteka u Novom Sadu ogranak na Štrandu pruža našim sugrađanima mogućnost da letnje dane provode uz knjigu, a takođe je na raspolaganju dnevna štampa, kao i štampa na jezicima manjina“, poručuju organizatori.

Organizatori događaja su : Gradska biblioteka u Novom Sadu, organak na Štrandu, Heror Media Pont i Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija, uz svesrdnu podršku i pokroviteljstvo  Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice i Uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Prvi kviz ovogodišnjeg izdanja Pod krošnjama na Štrandu održan je iz nemačkog jezika. Naši najmlađi sugrađani imali su priliku protekle nedelje da uče nemački jezik i kulturu podunavskih Nemaca, kao i o Evropskoj uniji.

Novosadski dečiji kulturni centar je poklonio je  časopise  „Neven“ i „Mali Neve“ Biblioteci na Štrandu, odnosno, učesnicima manifestacije „Pod krošnjama na Štrandu“.

 

foto: Čila David/ Dávid Csilla
Izvor: Heror Media Pont
Website designed by: Mindmedias Studio