„САЧУВАЈМО ЖИВОТ ПЛАНЕТИ“

ЛИКОВНИ КОНКУРС НОВОСАДСКОГ ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА- ЧАСОПИСА ЗА ДЕЦУ „НЕВЕН“
ИЗЛОЖБА ЛИКОВНИХ РАДОВА на тему:

„САЧУВАЈМО ЖИВОТ ПЛАНЕТИ“

Међународни дан планете Земље обележава се сваког 22. априла и има за циљ да што ширу јавност подсети на важност очувања екосистема, али и да подстакне борбу појединца против нарушавања животне средине.

НАГРАЂЕНИ РАДОВИ


Овим ликовним конкурсом желели смо да подстакнемо све образовне установе  ̶  предшколске установе, основне и средње школе, да се још више ангажују у промоцији здраве животне средине. Такође, циљ нам је да код деце, још од најмлађег узраста, развијамо свест о потреби за заштитом хуманих услова живота, као и угрожених биљних и животињских врста које су на ивици изумирања због климатских промена, загађења воде, земље и ваздуха, уништавања шума и криволова.

Лист за децу „Невен“ позвао је сву заинтересовану децу да својим ликовним остварењима  дају лични допринос очувању планете Земље, а теме конкурса подељене су у следеће тематске целине:

  • Загађивање ваздуха и последице
  • Загађивање тла и одпад
  • Загађивање воде и последице
  • Последице уништавања шума и биљака
  • Димњаци и дим
  • Ђубришта и дивље депоније
  • Брига о чишћењу животне средине
  • Оплемењивање средине- сађење биљака
  • Прикупљање отпадака

На ликовни конкурс „САЧУВАЈМО ЖИВОТ ПЛАНЕТИ“, пристигло је укупно 721 рад из 52 установе, а за излагање је одабрано 150 радова. Жири је доделио укупно 12 (дванаест) награда, од тога 11 (једанаест) награда Новосадског дечјег културног центра- Часописа за децу „Невен“ и једну награду Покрајинског завода за заштиту природе из Новог Сада. Радове награђених ученика можете пронаћи и у априлском броју штампаног издања, часописа за децу „Невен“. Такође, жири је одредио и 9 (девет) похвала за ликовна остварења деце, те доделио укупно 5 (пет) награда ликовним педагозима за менторски рад.

ЖИРИ ЗА ИЗБОР И НАГРАЂИВАЊЕ:

Јелена Допуђ, уредница часописа за децу „Невен“, Нови Сад

Ивана Ђукић, академска сликарка, уредник часописа за децу „Мали Невен“, Нови Сад

Др Оливер Фојкар, биолог, Покрајински завод за заштиту природе, Нови Сад

Викториа Чикош, стручна сарадница за ликовно, ПУ „Радосно детињство“, Нови Сад

Љубица Танкосић, ликовни уредник, Новосадски дечји културни центар, Нови Сад

[sg_popup id=“8579″ event=“inherit“][/sg_popup]