Kulturna stanica MLIN

Kulturna stanica MLIN

NSDKC se uključio u mrežu kulturnih stanica

Kroz realizaciju programa – Kulturna stanica „Mlin“ “Novosadski dečji kulturni centar” uključio se u mrežu kulturnih stanica. Ovaj program predstavlja platformu za  promociju svih programa NSDKC-a, kao i svih aktivnosti koje se realizuju u saradnji sa Fondacijom. Do kraja godine titule Evropske prestonice kulture, Novosadski dečiji kulturni centar prema publici istupaće  kao Kulturna stanica „Mlin„.

Sedište “Mlina” je u Radničkoj ulici broj 20, u zgradi NSDKC-a, koja je Novosađanima, naročito mlađima, već decenijama poznata po „Raspustilištu“ na čiju tradiciju se od 2019. godine oslonila i tad osnovana gradska ustanova kulture “Novosadski dečiji kulturni centar”.

S obzirom na to da Fondacija 2021 nastoji da promoviše delove grada koji imaju istorijski, društveni i kulturni značaj, treba napomenuti da i zgrada u Radničkoj 20 ima zanimljivu prošlost. Naime, tu je nekad bila fabrika testenine “Danubius”, kasnije “Mlinpek”, a taj kraj nekada je bio deo tzv.Velikog Limana, jednog od središta industrijalizacije Novog Sada. Radničke porodice ostavile su u tom kraju značajan trag, koji je sačuvan u imenu Radničke ulice i potonjeg Radničkog univerziteta.

Kulturna stanica „Mlin“ predstavlja mesto na kojem najmlađi sugrađani odrastaju bezbrižno, negujući kulturne vrednosti.