Културна станица МЛИН

Културна станица МЛИН

НСДКЦ се укључио у мрежу културних станица

Кроз реализацију програма – Културна станица „Млин“ “Новосадски дечји културни центар” укључио се у мрежу културних станица. Овај програм представља платформу за  промоцију свих програма НСДКЦ-а, као и свих активности које се реализују у сарадњи са Фондацијом. До краја године титуле Европске престонице културе, Новосадски дечији културни центар према публици иступаће  као Културна станица „Млин„.

Седиште “Млина” је у Радничкој улици број 20, у згради НСДКЦ-а, која је Новосађанима, нарочито млађима, већ деценијама позната по „Распустилишту“ на чију традицију се од 2019. године ослонила и тад основана градска установа културе “Новосадски дечији културни центар”.

С обзиром на то да Фондација 2021 настоји да промовише делове града који имају историјски, друштвени и културни значај, треба напоменути да и зграда у Радничкој 20 има занимљиву прошлост. Наиме, ту је некад била фабрика тестенине “Данубиус”, касније “Млинпек”, а тај крај некада је био део тзв.Великог Лимана, једног од средишта индустријализације Новог Сада. Радничке породице оставиле су у том крају значајан траг, који је сачуван у имену Радничке улице и потоњег Радничког универзитета.

Културна станица „Млин“ представља место на којем најмлађи суграђани одрастају безбрижно, негујући културне вредности.