IV ЛИКОВНА КОЛОНИЈА ЗА ДЕЦУ

НОВОСАДСКОГ ДЕЧИЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

У Новосадском дечјем културном центру од 24. до 28. јула ове године одржана је четврта Ликовна колонија за децу. У раду колоније  учествовало је  тридесет двоје деце узраста од 6 до 14 година која су сарађивала са  четири ментора – ликовна педагога: Крстиња Радин – академски сликар, професор ликовне културе, Викториа Чикош – дипломирани уметник, илустратор, професор ликовне културе, Снежана Томашевић – дипломирани вајар, професор ликовне културе и Љубица Танкосић –  дипломирани графичар, професор ликовне културе.

Концепт колоније заснован је на идеји да се са децом реализују ликовне технике које нису уопште, или су веома мало заступљене у стандардном школском плану и програму, а обухватају цртање, сликање, вајање и графику. Кроз различите теме са децом су  обрађене графичке и предграфичке технике отискивања и штампања, вајарске технике- рад са глином и папир маше у форми скулптуре  и рељефа, сликарске технике: масни пастел, акварел, сликање темперама, осликавање платна/ текстила, рециклажних материјала, колаж и рад у мозаику, док су се у цртачкој техници деца опробала у реализацији радова угљеним штапићима и тушем и пером. Сваког дана деца, подељена по узрасним групама, радила су  са другим ликовним педагогом и на тај начин за пет дана колоније прошла  и упознала се са шеснаест ликовних тема и техника.

Резултати петодневног дружења деце и ментора представљени су на завршној  изложби на којој је видљива доминантна заинтересованост деце за рад и интересовање за ликовно стваралаштво тако и изузетна професионалност и менторско вођење ликовних педагога.

Изложба је отворена од 28. 07. 2023. до 15. 09. 2023. године и може се погледати сваког радног дана од 8:00 до 15:00 часова (Радничка 20, I спрат).

 

Уредник ликовног програма
Новосадског дечијег културног центра
Љубица Танкосић

Аутор фотографија: Милан Инић