Интерактивне музичке радионице

Интерактивна музичка радионица за децу под менторским вођством Жарка Себића

Интерактивне музичке радионице за децу, замишљене као музичке сесије на којима је предвиђено да се деца узраста од три до 11 година упознају са специјалним музичким инструментима и активно укључе у креирање музике, биће реализоване 22. и 23. септембра, у Културној станици Млин.

Првог дана, у уторак, радионице ће бити организоване у два термина од 10 до 12 сати и од 12 до 14 часова, док ће сутрадан, у среду, бити у једном термину од 10 до 12 сати.

Деца се кроз игру упознају са звуковима разних инструмената и мелодијама познатих композиција и имају прилику да уживо осете задовољство стварања звука и упознају се са процесом креације музичких дела. Атрактивна интерактивна природа инструмената омогућава близак сусрет деце са музиком и поспешивање развоја музичких вештина који могу резултирати јачањем интересовања за бављење музиком и уметношћу генерално, што и јесте и примаран циљ радионице.

У раду се користе следећи инструменти:

SOUNDBEAM је музички систем базиран на употреби ултразвучних таласа који се путем сензора транспонују кроз простор и чијим се прекидањем ствара звук. Може се програмирати и користити као класичан синтисајзер инструмент.

BEAMZ је музички систем базиран на употреби ласерских зрака који се путем сензора транспонују кроз простор и чијим се прекидањем ствара звук. Може се програмирати и користити као класичан синтисајзер инструмент.

MAKEY MAKEY је интерактивна дигитална платформа за програмирање која омогућава креирање атрактивних игрица и звукова уз помоћ воћа и разних других предмета.

Интерактивне музичке радионице за децу, пројекат су музичара Жарка Себића, који већ годинама у СОШО „Милан Петровић“ организује и води музичке радионице са специјалним музичким уређајима, намењене особама са инвалидитетом и деци са сметњама у развоју. Радионице ће заједно са Жарком водити и Рената Колер.

Овај пројекат један је од 42 пројекта који су добили средства на Јавном конкурсу локалним уметницима и удружењима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“ који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица.