38. Letnje Raspustilište

Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

38. Letnje Raspustilište

Letnji deo programa Manifestacije kulture i obrazovanja dece „38. RASPUSTILIŠTE“ pod tradicionalnim sloganom „Zagrevanje za školu“ održaće se u periodu od 16.08. do 27.08.2021. godine. U toku 10 radnih dana decu uzrasta od 5 do 15 godina i tokom ovog Raspustilišta očekuje bogat kulturno -umetničko- edukativni program.

PONEDELJAK,  16.08.

10:00 – 14:00  LEGO DRUŽIONICA  –  Za sve male i velike ljubitelje LEGO kockica

10: 00 – 11:00  PRES (PRE)TRES  –  Novinarska radionica –  Kako se postaje novinar? Čime se novinari bave? Imaju li novinari raspust? Radionice vodi Jelena Dopuđ, novinar i čuvar cveta Zmajevog. Program je namenjen deci starijoj od 10 godina.

10:00 – 12: 00  ČAROBNI SVET GLINE – Likovno-umetnička radionica na kojoj će deca naučiti šta je reljef  a šta skulptura, takođe će naučiti osnove rada sa ovim prirodnim  materijalom, a imaće priliku i da naprave svoju skulpturu. Radionicu vodi Ljubica Tankosić, diplomirani grafičar, likovni pedagog, urednik likovnog programa NSDKC-a.

11:30 – 13:00  TELO I GLAS – Umetničko-scenski program tokom kojeg će se sa decom raditi različiti programi i vežbe, s ciljem poboljšanja govora,  javnog nastupa najšireg spektra, kao i  osvešćivanja tela i glasa. Tokom radionice radiće se na osvešćivanju tela u prostoru, neverbalnoj komunikaciji (značaj, značenje i upotreba tela u komunikaciji), pantomimi. Autor i realizator programa je glumica Jelena Galović, sa saradnicima. Program je namenjen deci starijoj od 8 godina.

12:30 – 14: 00  LETNJI ENIGMATSKI INTERMECO „SKOCKAJ SLOVA – ENIGMATSKE DEČIJE IGRE“  –  Program  koji podstiče dečju kombinatoriku i učesnicima pruža priliku da  timskim radom,  u takmičarskom duhu, ispolje verbalnu inteligenciju. Takmičarski aranžman podrazumeva nadmetanje ekipa u sastavljanju najdužih reči uz pomoć specijalno izrađenih kocaka sa slovima. Realizator programa je Mladen Marković, diplomirani psiholog i enigmatski autor. Program je namenjen deci starijoj od 8 godina

UTORAK, 17.08.

 10:00 -14:00LEGO DRUŽIONICA –  Za sve male i velike ljubitelje LEGO kockica

10:00-12:00 NEOBIČNO TKANJE  –  Likovno- edukativna radionica za decu na kojoj će naučiti osnove tkanja, razviti maštu i finu motoriku šake, ali i shvatiti da se može tkati i nekim neobičnim materijalima. Radionicu vodi Ljubica Tankosić, diplomirani grafičar, likovni pedagog, urednik likovnog programa NSDKC-a.

11:00-12:30 PRIČAONICA U ŠUMI ISPOD STAROG HRASTA – PRIČAONICA  Interaktivna edukativno-književna pričaonica tokom koje će deca, nakon što pročitaju određene priče, diskutovati i promišljati  o nastavku priče: Šta se dogodilo? Ko je došao da pomogne? Da li priča ima srećan ili tužan kraj? Svoj kraj priče deca mogu da prepričaju, odglume ili prikažu nizom crteža, uz kratko objašnjenje. Autor i realizator radionice je Milanka Berković, profesor razredne nastave, pedagoški savetnik, autor/koautor udžbenika i knjiga  za decu. Program je namenjen deci starijoj od 8 godina

12:30-14:00 LETNJI ENIGMATSKI INTERMECO –  Program je osmišljen s ciljem da se deci prezentuje i približi enigmatsko stvaralaštvo, kao oblast koja objedinjuje zabavu i edukaciju. „Letnji enigmatski intermeco“ je prilika da se deca „zagreju za školu“, kroz odabrane obrazovne sadržaje u nesvakidašnjoj i atraktivnoj formi.

Tokom programa će deca s voditeljem radionice razgovarati o zagonetkama, otkriti povezanost dečje enigmatike sa književnošću, umetnošću i naukom, upoznaće se sa osnovnim enigmatskim vrstama, a zatim će grupno i pojedinačno rešavati ukrštenice, osmosmerke i druge mrežaste zagonetke, anagrame u stihu, rebuse i sudokiće. Svi pripremljeni enigmatski zadaci tematski su povezani sa školskim gradivom i pokrivaju pojmove iz osnovnog obrazovanja i opšte kulture. Deca će naučiti i kako da samostalno sastave enigmatski zadatak. Najuspešniji enigmatski radovi će biti objavljeni u dečjem časopisu „Neven“, a najbolji sastavljači će dobiti nagrade.

Autor i voditelj radionica „Letnji enigmatski intermeco“ je Mladen Marković, enigmata u dečjim časopisima „Neven“ i „Mali Neven“. Program je namenjen deci starijoj od 8 godina

19:00 OTVARANJE IZLOŽBE DEČIJIH RADOVA NASTALIH U OKVIRU DRUGE LIKOVNE KOLONIJE – Na izložbi će biti predstavljeni dečji radovi nastali na Drugoj dečjoj likovnoj koloniji Novosadskog dečjeg kulturnog centra. Rezultate petodnevnog rada dece i njihovih mentora pogledajte na svečanom otvaranju u našoj galeriji.

SREDA, 18.08.

10:00 -14:00  LEGO DRUŽIONICA – Za sve male i velike ljubitelje LEGO kockica

10:00 -14:00 ZEMLJAONICA  –  Umetničko-edukativni program namenjen svoj deci koja žele da nauče šta sve može da se pravi od najjednostavnijeg i najčudesnijeg materijala  – zemlje.U prvom delu programa deca će dobiti mnogo novih informacija o kućama od zemlje, a zatim slede zanimljive radionice sa zemljom:  body paint, male i velike ciglice, kućice, sličice, maske i pano od zemlje. Na kraju, od svega napravljenog deca će sa voditeljima radionica kreirati zemljanu priču. Kroz ovo zanimljivo druženje vodiće ih  autorka programa  Dragana Kojičić, arhitektkinja koja mnogo voli da se igra sa zemljom.

ČETVRTAK, 19.08.

 10:00-14:00  LEGO DRUŽIONICA –  Za sve male i velike ljubitelje LEGO kockica

10:00-11:30  OTKAČENI NAUČNIK –  Na ovoj radionici deca će imati priliku da se oprobaju u izvođenju hemijskih eksperimenata. Naučiće kako da prizovu duha iz „čarobne“ lampe, probude a potom i pripitome veliku crnu zmiju, kako da pretvore vodu u vino, sami naprave lampione i lava lampu. Biće i mali detektivi, pa će naučiti kako da pišu poruke tajnim pismom i naprave veštačku krv. Na ovaj način deca će upoznati hemiju kroz stvari koje su dostupne u svakodnevnom životu i naučiće da se iza zanimljivih „trikova“ kriju naučna objašnjenja. Negujući znatiželju, razvijamo ljubav prema prirodnim naukama i želju za razumevanjem prirodnih fenomena. Autor i realizator radionica Mirjana Radanović i Jelena Marković.

11:30-13:00 PLANETA ZEMLJA NAŠ DOM –  Edukativna radionica kroz koju se kod dece pobuđuje mašta i daju kreativni odgovori na pitanja zaštite životne sredine i odnosa sa prirodom.

Kroz opuštanje, fokusiranje i proces meditacije, učesnici radionice pokušaće da se povežu sa našom planetom Zemljom.

Radionicu vodi Marija Ivanković, dipl. pedagog i Usui Reiki Master.

11:30 -13:00  POETSKI POLIGON –  Književna radionica koja učesnicima omogućava da se bolje upoznaju sa osnovnim poetskim elementima, da nauče kako se imaginacija, emocije i ideje stavljaju u službu poezije, kao  i da izraze svoju kreativnost  kroz poeziju. Najbolji poetski sastavi biće objavljeni u časopisu „Neven“. Autor i realizator radionice je Mladen Marković, diplomirani psiholog, enigmata i dečji pesnik

13:00-14:00  PRES (PRE)TRES  –  PRE(S)TRESAMO zbivanja na svim radionicama tokom dana. Anketiramo Raspustilištance, dečje mentore, mame, tate, bake i deke, kao i sve one koji se tu zateknu. Pišemo vesti i izveštaje za sve one koji nisu bili tu iz opravdanih razloga, a nakon naših vesti će sigurno poželeti da dođu.

PETAK 20.08.

10:00-14:00 LEGO DRUŽIONICA  –  Za sve male i velike ljubitelje LEGO kockica

10:00-11:30 HEMIJSKI „ESCAPE ROOM“ – Deca uče kroz igru, a jedan od dobrih načina za povezivanje stečenih znanja je i radionica za mozganje – „Hemijski Escape room“. Na ovoj radionici deca ne traže izlaz iz prostorije već, napuštajući standardne okvire uobičajenog dečjeg razmišljanja, dolaze do nagrade, učeći o važnosti funkcionalnog znanja. Iza trikova koje deca nauče na Hemionici „Otkačeni naučnik“ biće sakriveni putokazi koji postepeno vode do konačnog cilja. Takođe, deca se u okviru radionice uče timskom radu koji je krucijalan sastojak uspešnog naučnog rada. Jedni drugima pomažu i čine da zajedno budu sve bolji, jer su i igra i nauka zanimljivije kada se podele s nekim. Autor i realizator radionice je Mirjana Radanović i Jelena Marković.

11:30-13:00 POPRAVI SVOJU IGRAČKU – Ekološko-edukativna radionica u kojoj će deca naučiti da poprave svoju  neispravnu igračku uz pomoć određenog alata i materijala. Tokom radionice deca će dobiti korisne informacije o reciklaži elektronskog otpada i opasnostima koje vrebaju ukoliko se otpad nepravilno odlaže. Popravljene igračke deca mogu ponovo koristiti ili pokloniti drugu. Kroz radionicu uče da  čuvaju svoje stvari, razvijaju veštinu rada rukam, a ujedno  uče i da razmišljaju o zaštiti životne sredine. Autorke i realizatorke radionice su Jasna Skomrak i Marija Pekez, profesorke u „Elektrotehničkoj školi “Mihajlo Pupin.”

12:00-14:00 RELJFNE SLIKEROBOTI –  Likovno- edukativna radionica za decu. Crtamo, sečemo, cepamo, lepimo, pravimo robote od kartona i učimo o važnosti reciklaže. Radionicu vodi Ljubica Tankosić, diplomirani grafičar, likovni pedagog, urednik likovnog programa NSDKC-a.

13:00-14:00  LETNJI ENIGMATSKI INTERMECO SKOCKAJ SLOVA- ENIGMATSKE DEČIJE IGRE“  –  program  koji podstiče dečju kombinatoriku i učesnicima pruža priliku da timski, u takmičarskom duhu, ispolje verbalnu inteligenciju.  Takmičarski aranžman podrazumeva nadmetanje ekipa u sastavljanju najdužih reči uz pomoć specijalno izrađenih kocaka sa slovima. Realizator programa je Mladen Marković, diplomirani psiholog i enigmatski autor.

13:00-14:00 PRES (PRE)TRES  –  PRE(S)TRESAMO zbivanja na svim radionicama tokom dana. Anketiramo Raspustilištance, dečje mentore, mame, tate, bake i deke, kao i sve one koji se tu zateknu. Pišemo vesti i izveštaje za sve one koji nisu bili tu iz opravdanih razloga, a nakon naših vesti će sigurno poželeti da dođu.

PONEDELJAK, 23.08.

 10:00 -14:00  LEGO DRUŽIONICA – Za sve male i velike ljubitelje LEGO kockica –  učionica

10:00-11:30 DEČJI TRADICIONALNI IZAZOV  –  Program koji obuhvata spektar dečijih tradicionalnih igara i narodnih umotvorina, a čiji je cilj da kroz  zabavu, igru i takmičenje učesnici upoznaju dečje tradicionalne igre koje su se igrale nekada, kao i narodne umotvorine, zagonetke, brzalice, poslovice. Autor i realizator radionice je Renata Kašić, a pomoćnik- voditelj igara je Vuk Milojević.

11:30 -13:30  VELIKE SLIKE –  Uplovite u magični svet slobode slikarstva ,sa svojim drugarima na velikim platnima. Radionicu vodi Ljubica Tankosić, diplomirani grafičar, likovni pedagog, urednik likovnog programa NSDKC-a.

12:00-13:30 TELO I GLAS –  Sa decom će se raditi različiti programi i vežbe, s ciljem poboljšanja govora, javnog nastupa najšireg spektra, kao i  osvešćivanja tela i glasa. Tokom radionice radiće se na osvešćivanju glasa, artikulaciji, vežbama disanja, dikciji – vežbama potrebnim za precizno iznošenje misli i pravilno plasiranje replike.  Autor i realizator programa je glumica Jelena Galović,  sa saradnicima. Program je namenjen deci starijoj od 8 godina.

13:00- 14: 00 PRES (PRE)TRES  –   I dalje smo tu, vredno smo skupljali  novosti i vesti, slušali, gledali i učestvovovali u radionicama i sada želimo da vas o tome izvestimo javno putem našeg sajta www.nsdkc.rs

UTORAK, 24.08.

 10:00 -14:00  LEGO DRUŽIONICA –  Za sve male i velike ljubitelje LEGO kockica

10:00-11:30  AKROBATIKA, BALANS, ŽONGLIRANJE, HOD PO ŽICI – i još mnogo toga probajte i naučite na radionici savremenog cirkusa koju realizuju cirkuski pedagozi iz škole cirkusa CIRKONEO

10:00-11:30 KAŠIRANJE  –  Šta je kaširanje, kako i zbog čega se ono radi. Šta se sve i na koji način može izraditi tehnikom kaširanja. Kako se obrađuje papir i šta sve može da se napravi od njega. Kako tehnikom kaširanja možemo napraviti figure ili preneti  svoju fotografiju na drugu podlogu.

Neobična tehnika, koja i nije tako komplikovana, a rezultati su zanimljivi, lepi, i korisni. Autori i realizatori radionice su glumac Emil Kurcinak i lutkarka  Ljubica Tankosić, diplomirani grafičar, likovni pedagog, urednik likovnog programa NSDKC-a.

11:30-13:30 RADIONICA OTISKA –  Naučite šta je to grafika i koje sve vrste štampe postoje. Otkrijte kako pomoću reciklažnog materijala možete stvoriti autorski otisak. Radionicu vodi Ljubica Tankosić, diplomirani grafičar, likovni pedagog, urednik likovnog programa NSDKC-a.

12:30-14:00 GlasNi Klub  u okviru radionice TELO I GLAS– polaznici će kroz grupne interaktivne zabavne igrice raditi na pronalaženju svog glasa, ohrabrujući se da naprave prvi korak ka pevanju kroz zajedničko stvaranje muzike glasom. Upoznaće se sa osnovnim parametrima pevanja (šta je potrebno da bi se pevalo) , Disanje, Intonacija, Ritam, Ton (sopstvena boja glasa), Fraziranje (disanje+dinamika+kretanje), Karakter (emocija, poruka,itd.). Učesnici radionice će uz savete i interesantne vežbe zajedno ili pojedinačno imati prilike da probaju najbitnije od gorenavedenih načina pevanja.  Radionica je namenjena deci starijoj od 12 godina. Autori i realizatori programa su glumica Jelena Galović i Gabriella Benak dipl. muzičar violinista.

13:00-14:00  PRES (PRE)TRES –  PRE(S)TRESAMO zbivanja na svim radionicama tokom dana. Anketiramo Raspustilištance, dečje mentore, mame, tate, bake i deke, kao i sve one koji se tu zateknu. Pišemo vesti i izveštaje za sve one koji nisu bili tu iz opravdanih razloga, a nakon naših vesti će sigurno poželeti da dođu.

SREDA, 25.08.

10:00 – 14:00  LEGO DRUŽIONICA –  Za sve male i velike ljubitelje LEGO kockica

10:00 – 11:30  DEČJI TRADICIONALNI IZAZOV  –  Program koji obuhvata spektar dečjih tradicionalnih igara i narodnih umotvorina čiji je cilj da se kroz  zabavu, igru i takmičenje upoznaju dečje tradicionalne igre koje su se igrale nekada, kao i narodne umotvorine, zagonetke, brzalice, poslovice. Autor i realizator radionice je Renata Kašić, a pomoćnik- voditelj igara je Vuk Milojević.

10:30-11:30  ZAŠTIĆENE BILJNE I ŽIVOTINJSKE VRSTE NACIONALNIH PARKOVA – KO GDE ŽIVI? –Interaktivna edukativno-ekološka radionica za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Nakon uvodnog razgovora i priče o nacionalnim parkovima, biljnim i životinjskim vrstama koje žive u parku, deca će praviti sliku parka i otkrivati živi svet u njima.  Autor i realizator radionice je Daniel Dimitrijević, profesor biologije i Vanja Kovačević profesor srpskog jezika i književnosti.

11:30- 13:00  LUTKARSKA RADIONICA  –  Šta sve može biti lutka ? Kašika, viljuška,  varjača, loptica…

Kako lutku napraviti, izraditi ? Potrebno je : mnogo mašte, vešte ruke, malo lepka, malo boje, kartona, tkanine, razne vunice, makaze… I lako se može napraviti lutka. Sa lutkom se možete igrati, možete glumiti, možete je nekome i pokloniti. Naučićemo vas kako – lako. Autor i realizator radionice je Emil Kurcinak, glumac i lutkar

12:00-14:00 SVETLO I SENKA –  Zakoračite u čarobni svet svetla i senke kroz likovnu umetnost. Kako nastaje i može li biti u boji, naučićete kroz igru na ovoj likovnoj radionici. Radionicu vodi Ljubica Tankosić, diplomirani grafičar, likovni pedagog, urednik likovnog programa NSDKC-a.

 13:00-14: 00 PRES (PRE)TRES –  I dalje smo tu, vredno smo skupljali  novosti i vesti, slušali, gledali i učestvovovali u radionicama i sada želimo da vas o tome izvestimo javno putem našeg sajta www.nsdkc.rs

ČETVRTAK, 26.08.

 10:00 -14:00  LEGO DRUŽIONICA  –  Za sve male i velike ljubitelje LEGO kockica

10:00-11:30  AKROBATIKA, BALANS, ŽONGLIRANJE, HOD PO ŽICI – i još mnogo toga probajte i naučite na radionici savremenog cirkusa koju realizuju cirkuski pedagozi iz škole cirkusa CIRKONEO

10:00- 12:00 SVIRCI– muzička radionica za decu uzrasta od 7 do 12 godina. Kroz zajedničko muziciranje na jednostavnim instrumentima većinom ritmičkim (daire, šuške, štapići, darabuke, kastanjete, triangl itd.) i po nekim melodijskim instrumentima (metalofon, blok flauta, klavir/klavijature itd.), deca će raditi na osvešćivanju i razvijanju ritma i jednostavnih melodija. Podeljeni na razne instrumente deca će imati mogućnost da odmah zasviraju zajedno, da bi do kraja radionice sklopili nekoliko pesama u njihovom izvođenju. Autor i moderator radionica je Gabriella Benak dipl. muzičar violinista.

12:00-13:30 TELO I GLAS – Umetničko-scenski program tokom koje će se sa decom raditi različiti programi i vežbe, s ciljem poboljšanja govora, javnog nastupa najšireg spektra, kao i  osvešćivanja tela i glasa. Tokom radionice učesnici će naučiti šta je impostacija glasa, savladaće  osnove pevanja.

13:00-14:00 PAPIRNO MODELARSTVO  –  Kroz ove kreativne radionice deca će  na zanimljiv način, kroz igru, usavršiti veštinu  rada makazama i razvoj fine motorike.  Cilj radionice je povećanje preciznosti, pažnje, strpljenja i urednosti. Vežbanje pravilne upotrebe makaza, lepka i pribora za tehničko crtanje. Poboljšanje koordinacije oko – ruka. Razumevanje 3D prostornih odnosa, razvoj smisla za estetiku, pokretanje mašte, kreativnosti i timskog duha.  Autori i realizatori radionice su Miroslav Paroškaj i  Jelena Dopuđ

PETAK, 27.08.

 10:00 -14:00  LEGO DRUŽIONICA –  Za sve male i velike ljubitelje LEGO kockica

10:00 – 11:00  STONOGICA BROJALICA  – Muzička emisija TV Vojvodine „Stonogica brojalica“ vrlo brzo je postala popularna među decom i pedagozima. Zbog toga ćemo na „Raspustilištu“ učiti kako da pevamo i sviramo ove pesme šakama, prstićima i tabanima i da budemo deo jednog velikog orkestra u kojem je naše telo instrument. Autori i voditelji radionice su Marko Dinjaški i Ana Vrbaški, poznati kao muzička i pozorišna trupa Alice in WonderBand, umetnici koji žive na Fruškoj gori i vode onlajn radionice za decu „Detlići“.

11:00-11:45  TRILOGIJA OPSTANKA – Moruna – Belorepan – Dabar –  Na kraju ovogodišnjeg letnjeg Raspustilišta sva zainteresovana deca, roditelji, bake i dede imaće priliku da u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode ( Prirodnjačkom muzeju) čuju zanimljivu priču o zaštićenim životinjskim vrstama u Srbiji: ribi – moruni, ptici – orlu belorepanu i sisaru – dabru, ali i da vide preparate ovih vrsta u Prirodnjačkom muzeju i saznaju detalje iz njihovog života. Saznaće podatke o tome gde žive,  kakva je njihova rasprostranjenost, čime se hrane, kako se razmnožavaju, zašto su ugrožene, kako im možemo pomoći? Radionicu vodi: dr Oliver Fojkar – stručnjak PZZP

11:00-12:30 RECEPT ZA STVARANJE JUNAKA! – Radionica ilustrovanja junaka namenjena je deci osnovnoškolskog uzrasta. U prvom segmentu radioničari će naučiti koji su najbitniji sastojci za stvaranje junaka.  Upoznaće se sa načinom na koji oblik (silueta), boja, naglašavanje i isticanje ključnih karakteristika utiče na stvaranje junaka. Saznaće koliko je važna biografija junaka za ilustratora kada određuje koje će ga karakteristike sačinjavati. U drugom segmentu će naši mali radioničari dobiti zadatak kroz koji će primeniti naučeno i pokazati svoja kreativna rešenja. U okviru zadatka će iz tri šešira izvlačiti papiriće s opisom ključnih karakteristika junaka. Nasumično odabrane osobine junaka ostavljaju radioničarima prostor da izraze svoje najmaštovitije vizije. Autori i realizatori radionice su Nada Serafimović, ilustrator, i Jelena Vitorović, akademski slikar i ilustrator.

12:30-14:00  FINALE PRE(S)TRESA  –  Biramo najbolje vesti, najzanimljivije izveštaje, pravimo foto-arhivu. Dodeljujemo  diplome za NAJ… ( E, sad nećemo sve da vam otkrivamo) Pozdravljamo se uz jedan PRES OKUGLI POD  na kojem ćemo, uz druženje, zaokružiti priču ovogodišnjeg Raspustilišta. Predstavićemo vam naš dosadašnji rad i potruditi se da vam dočaramo sve trenutke koje na zimskom Raspustilištu sigurno nećete propustiti.

Prijave za Raspustilište slati na: slobodanka.ugrenovic@nsdkc.rs.

SVI PROGRAMI ODRŽAVAJU SE U RADNIČKOJ 20. SVI PROGRAMI SU BESPLATNI.

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO IZMENE PROGRAMA.

Program se realizuje uz primenu svih trenutno važećih epidemioloških mera.

 

 

avgust 16 2021

Detalji

Početak: 16. avgusta ~ 08:00
Završetak: 27. avgusta ~ 17:00
Događaj Kategorije: ,

Mesto održavanja

Novosadski dečiji kulturni centar

Radnička 20
Novi Sad, 21000 Srbija

+ Google Map

Telefon:

+38121521447

Posetite veb sajt mesta održavanja

Organizator

Novosadski dečiji kulturni centar
Telefon: 021 521447
Email:
Website designed by: Mindmedias Studio